2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szupergazdag németek

Németországban még soha nem volt annyi "szupergazdag", mint most - tűnt ki az egyik legtekintélyesebb üzleti magazin, a "manager magazin" felméréséből.
2007. október 10. szerda 15:37 - Hírextra

Az újság külön számot jelentetett meg abból az alkalomból, hogy elkészült a 300 leggazdagabb német listája, s ennek legfőbb üzenete: összesen 122 személy, illetve család rendelkezik legkevesebb 1 milliárd eurós vagyonnal. Azaz a "szupergazdagok" száma 15-tel több, mint tavaly volt.
A "manager magazin" mindenekelőtt a tartós gazdasági fellendüléssel, a mind kiválóbb menedzseri tevékenységgel, s a kedvező részvénypiaci fejleményekkel magyarázta, hogy a leggazdagabb németek az elmúlt időszakban még tovább gazdagodtak.

A leggazdagabbak listáját változatlanul az Albrecht-testvérek, az Aldi diszkonthálózat alapítói vezetik. Az élen az idősebbik testvér, a 87 esztendős Karl Albrecht és családja áll 17,50 milliárd eurós vagyonnal. Az Aldi Süd tulajdonosát öccse, a 85 éves Theo Albrecht, az Aldi Nord birtokosa követi, aki családjával együtt "mindössze" 17 milliárd euróval rendelkezik. A két testvér egy év alatt egyaránt 1-1 milliárd euróval növelte a családi vagyont, s ilyen körülmények között aligha okoz különösebb csalódást számukra, hogy a világ leggazdagabb személyeinek listáján egyformán két hellyel, a tizedik és a tizenegyedik helyre csúsztak vissza.

A harmadik helyen "erősen lemaradva" a Porsche-család áll. A Porsche és a Volkswagen alapítóinak, illetve fő részvényeseinek vagyona 12,45 milliárd euró, mintegy 2 milliárd euróval több, mint a negyedik helyen álló, 68 éves Dieter Schwarznak, a Lidl-hálózat tulajdonosának.

Németország leggazdagabb asszonya - akárcsak az elmúlt években - a 45 éves Susanne Klatten. A BMW és az Altana egyik fő részvényesének becsült vagyona mintegy 8,75 milliárd euró. Annak ellenére, hogy Klatten asszony egy év alatt vagyonát körülbelül 1 milliárd euróval növelte, a férfiak ezúttal "lekörözték" őt, s a tavalyi negyedik helyről "szegény" a hetedik helyre csúszott vissza.

Amúgy Susanne Klatten büszke lehet arra, hogy évek óta ott van a "legjobb tíz" között. Aminek nem utolsósorban az a magyarázata, hogy a BMW-tulajdonos, Quandt-dinasztia tagja, az 1982-ben elhunyt iparmágnás, Herbert Quandt lánya. Híres arról, hogy kerüli a nyilvánosságot, szigorúan neveli három gyermekét, nem kedveli a fényűzést, s nincsenek allűrjei.

Mindennek ellenére a közelmúltban ő is a hírek középpontjába került, de egyáltalán nem mesés vagyona miatt. Az ARD televízió ugyanis dokumentumfilmet sugárzott arról, hogy a brandenburgi Quandt-família annak idején együttműködött az SS-szel. A "Quandték hallgatása" című film a család és a nácik összefonódását leplezte le, s Susanne Klatten apját, Herbertet sem kímélte, egyebek között beszámolva arról, hogy az Afa hannoveri akkumulátorgyárában a család az SS által odaszállított kényszermunkásokat foglalkoztatott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását