2024. május 3. - Tímea, Irma

Bernády-gyűjtemény a Malomban

A Bernády-gyűjteményt október 20-tól a szentendrei MűvészetMalomban tekintheti meg a nagyközönség - közölte Sütő Csaba, a tárlat kurátora szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. A Szépművészeti Múzeum anyagaként egykor ideiglenesen marosvásárhelyi letétb
2007. október 10. szerda 15:34 - Hírextra

A gyűjtemény része Barabás Miklós, Lotz Károly, Munkácsy Mihály, Ferenczy Károly és Fényes Adolf több festménye is.

Sütő Csaba kurátor, a Szentendrei Művészeti Alapítvány ügyvivője elmondta: a Bernády-gyűjteményként ismert 44, nagy értékű alkotás 1913-ban a Szépművészeti Múzeumból szekereken utazott Marosvásárhelyre, egy ottani kiállításra, Bernády György polgármester kérésére. Nem sokkal később kitört a világháború, majd a trianoni békeszerződés következtében a képek a román állam tulajdonában kerültek.

A felbecsülhetetlen értékű alkotások mostanáig, évtizedeken át a marosvásárhelyi múzeum raktáraiban porosodtak - tette hozzá.

Az oktatási és kulturális tárca közreműködésével, az összefogás eredményeként a festmények 4 hónapon át lesznek megtekinthetőek Szentendrén.

A biztosítók által csaknem félmilliárd forintra értékelt alkotások között szerepel például Munkácsy Mihály: Mosónők, Vaszary János: Ádám és Éva, továbbá Ferenczy Károly: Levétel a keresztről című alkotása. Mellettük Lotz Károly és Fényes Adolf legértékesebbnek tartott képeivel, valamint Barabás Miklós által festett, ritkaságnak számító művekkel is megismerkedhet a nagyközönség - hangsúlyozta a kurátor.

Sütő Csaba a tervekről szólva elmondta, hogy a MűvészetMalomban ezentúl 2 évenként kiállítást rendeznek Határtalanul címmel a Trianon előtti Magyarország nagyvárosainak múzeumi gyűjteményeiből, a tárlatokon a legnevesebb magyar alkotók műveit mutatják be. A legközelebb a Kassán összegyűjtött, a két világháború között született képzőművészeti remekek lesznek láthatóak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását