2024. április 26. - Ervin

Pokolgépes merénylet

Pokolgép robbant szombaton az oroszországi Nalcsikban - az észak-kaukázusi Kabard- és Balkárföld fővárosában - a központi lóversenypálya bejáratánál: legalább tucatnyi sebesültet kórházba szállítottak, de a merényletnek az első hírek szerint nem voltak halálos áldozatai.
2010. május 1. szombat 13:20 - HírExtra
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi képviselője azt közölte, hogy a lóversenypályát kiürítették, a nézőket kimenekítették a robbanás után. A detonáció egyébként nem okozott különösebb anyagi károkat, becslések szerint 3-400 gramm trotilnak megfelelő robbanóanyag robbant (az első jelentések öt kilogramm trotilnak megfelelő pokolgépről számoltak be). Rendőrségi források szerint a pokolgépet a pálya központi épületének tetőszerkezete mellett rejtették el.

A robbanás a VIP-páholy közelében következett be, ahol a nézők között volt Hacsin Scsogenov volt köztársasági belügyminiszter is. Kabard- és Balkárföldön viszonylag csekély a vahhábiták száma, de a szomszédos észak-kaukázusi köztársaságokból rendszeresen átcsapnak az iszlamista fegyveresek. 2005 októberében csecsen és helyi muszlim gerillák nagyszabású összehangolt támadást intéztek Nalcsik belügyi, biztonsági és katonai épületei ellen.

A terrorcselekményekben akkor 140-en haltak meg, 94-en közülük lázadók voltak. A hatóságok gyanúja szerint a terrortámadások egyik szervezője az az Anzor Asztemirov volt, akit az orosz rendőrök alig másfél hónapja lőttek le egy igazoltatásnál Kabard- és Balkárföld fővárosában.

Arszen Kanokov, Kabard- és Balkárfőld elnöke a nalcsiki robbantásról úgy nyilatkozott szombaton, hogy a merénylet célja "bosszú lehetett az alvilági bandák vezéreinek megsemmisítéséért", s nem zárta ki azt sem, hogy a pokolgépes akcióval a május elsejei rendezvényeket akarták megzavarni. Kanokov cáfolta azokat a híreket, hogy ő is hivatalos volt a szombati lóversenyre, de megerősítette, hogy azért "benézett volna a lóversenypályára".
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását