2024. május 7. - Gizella

Rudi: kevesebb pénz, nagyobb létszám

Az egy évtizeddel ezelőttivel megegyező összegből, mintegy 30 milliárd forintból gazdálkodik, a négy évvel korábbinál valamivel nagyobb létszámmal működik a Magyar Televízió (MTV) - derül ki a Rudi Zoltán elnök által a közszolgálati médiumot felügyelő köz
2007. október 10. szerda 11:25 - Hírextra

Ha a közmédium bevételeit "az elmúlt 10 év alatt bekövetkezett inflációval korrigálnánk, akkor ma az MTV-nek mintegy 70 milliárd forintból kellene gazdálkodnia" - írja az MTI birtokába jutott, 64 oldalas elemzésében a tévéelnök, aki emlékeztet arra: mandátuma első teljes évében már 1,6 milliárdos pozitívumba fordult, és azóta is rendre többletet mutat az MTV 2004-ben még mínusz 4,1 milliárdos adózás előtti eredménye.

Az MTV: új pályán című beszámoló - amelyben idén júliusig értékeli a vezetése alatt történteket a 2004 március elején megválasztott elnök - egyebek mellett azt tartalmazza: elődei idején a kiadások nem követték a kereskedelmi bevételek "drámai csökkenését", így a társaság 1997 és 2003 között összesen 46 milliárd forintnyi mérleg szerinti deficitet produkált, miközben ingatlanvagyona 95 százalékát eladta.

A dokumentumból kiderül az is: áttörést hozott 2004 a reklámbevételekben is, hiszen e forrásból "1 milliárd 78 millió forinttal több bevétele volt vállalatunknak, mint 2003-ban". Az akkor elért nettó 2,7 milliárdos összeget egy táblázat tanúsága szerint azonban a következő évben csak pár tízmillióval sikerült felülmúlni, a tavalyi készpénzes bevétel pedig valamivel haladta csak meg a hárommilliárd forintot; a reklámbarter értéke eközben 926 millióról két év alatt 511 millió forintra csökkent.

A reorganizációs tervben is szereplő jelentős leépítések ellenére ez év közepén többen dolgoztak az MTV-ben, mint három és fél esztendővel korábban: az akkori 1.577-es létszámmal szemben június 30-án 1.717-es adat állt. Rudi Zoltán mindezt azzal magyarázza, hogy a színlelt szerződések tavaly nyári megszüntetése miatt 398 embert fel kellett venniük, akiknek háromnegyede ma is a cégnél van. (Korábbi sajtóhírek szerint a 2009-ben elkészülő új, óbudai tévészékházban összesen 1.200 munkatársnak lesz hely.)

Noha elnöki pályázatában még négy alelnökkel számolt, a ma létező egyetlen ilyen tisztség sincs betöltve, ahogy az időközben létrehozott ügyvezető igazgatói poszt is üres; a két helyre "egyelőre nem találtam alkalmas embert" - írja Rudi Zoltán. A 2004. március 5-én elnökké választott Rudi Zoltán pályázatában - az akkor megjelent sajtóhírek szerint - még négy tematikus adó (közéleti és hír-, kulturális, film-, valamint sportcsatorna) terve szerepelt; március végén, egy, az MTI-nek adott interjúban az elnök arról beszélt, elállt a sporttévé tervétől, a másik három elindításáról azonban már folynak a tárgyalások.

Rudi Zoltán akkor azt mondta: az MTV "képes és kész" arra, hogy egy éven belül elindítsa első tematikus csatornáját; a mostani anyagban a már hivatalba lépése előtt is tervezett közéleti mellett egy "archív csatorna" és egy videoletöltő honlapcsoport terve szerepel.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását