2024. május 20. - Bernát, Felícia

Magyar-szlovén ülés volt

Az eddig már kialakult szoros helyi együttműködésnek kíván nagyobb lökést adni a két ország kormányzata azzal, hogy életre hívta a magyar-szlovén határon átívelő regionális munkacsoportot - közölte szerdán a testület Lentiben tartott első ülésén Szaló Pét
2007. október 10. szerda 18:19 - Hírextra

A megbeszéléseken a magyar Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a szlovén Helyi Önkormányzatokért és Regionális Politikáért felelős szakállamtitkárság, továbbá Szlovénia budapesti és Magyarország ljubljanai nagykövete képviseltette magát a helyi önkormányzatok és gazdasági szereplők mellett.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a megbeszélések szünetében az MTI-nek elmondta: a munkacsoport négy területen - az önkormányzati kapcsolatok, a regionális fejlesztéspolitika, valamint a turizmus és az infrastruktúrafejlesztés területén - tekintette át az együttműködés további lehetőségeit.

Szaló Péter közölte: természetesen eddig is voltak kapcsolatok, de a kormányzatok a helyi önkormányzatokkal és a gazdasági szereplőkkel ebben a térségben még nem alakítottak ki ilyen típusú együttműködést. "A súlypontnak a helyi szereplők együttműködésén kell lennie" - fogalmazott a szakállamtitkár.

Mint hozzátette: a jövő héten tartandó első magyar-szlovén együttes kormányülésen bizonyosan támogatják, hogy legyen hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiája a közös "Muránia" régiónak.
Ladislav Lipic, Szlovénia budapesti nagykövete a távirati iroda kérdésére elmondta: Szlovéniában most van a parlament előtt a regionális törvény. Az eddigi 12 helyett 14 régiója lenne az országnak, de a két új területi szerveződés nem érintené a magyar határhoz közeli területeket. A törvényt a szlovén parlament várhatóan novemberben tárgyalja, és még az idén el is fogadja - tette hozzá a nagykövet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását