2024. április 19. - Emma

Öt százalék alatt lehetne inni

További szigorításokat javasol az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az ittas vezetőkkel szemben, ám a közlekedésrendészet vezetője azt ígéri: ha a mai szint harmadára csökken Magyarországon az ittasan okozott balesetek száma, a rendőrség kezdeményezni
2008. március 14. péntek 08:45 - Hírextra

Bár a nulla tolerancia bevezetése óta (ha elszíneződik a szonda, helyben elveszik a jogosítványt) az ORFK adatai szerint drasztikusan csökkent az ittas vezetésen ért autósok száma, a lap információja szerint a közlekedésbiztonság javításáért a rendőrség további szigorításokat kezdeményez.

Jelenleg 0,8 ezrelékig szabálysértés, a fölött bűncselekmény az ittas vezetés. A rendőrség szeretné elérni, hogy a bűncselekmény értékhatárát szállítsák le 0,5 ezrelékre. Továbbá, hogy a jövőben a mért érték, s ne az alkoholos befolyásoltság alapján szabhassák ki a büntetést.

A rendőrség tervei szerint a jövőben az elektronikus légalkoholmérők által kimutatott érték alapján szabnák ki a bírságokat, s döntenének arról is, hogy mennyi időre vonnák be a jogosítványt.

Komáromi Endre ezredes, az ORFK közlekedési főosztályának vezetője a lapnak elmondta azt is, megszüntetni javasolják a kötelező vérvételt azokban az esetekben, amikor az autós nem hajlandó megfújni, vagy nem szabályosan fújja meg a szondát. Ilyenkor ma vért vesznek, ha kell, erőszakkal. A jövőben, ha a jogalkotó is úgy akarja, aki nem hajlandó megfújni a szondát, azt úgy tekintené a rendőrség, mintha ittasan vezetett volna, és a kiszabható maximális büntetést kapná: 150 ezer forint pénzbírságot és hat hónapra bevonnák a jogosítványát.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását