2024. április 29. - Péter

Újra megnyílik a szegedi kőtár

Jövő tavasszal újra megnyílik a Szeged középkori és barokk építészetének emlékeit bemutató kőtár a várépület udvarában - közölte Zombori István megyei múzeumigazgató kedden a Tisza-parti városban.
2007. október 9. kedd 15:37 - Hírextra

A szegedi várromot 1963-ban újították föl, ekkor alakítottak ki benne máig is működő kiállítóhelyet - mondta a muzeológus a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Az épülethez kapcsolódott egy kőtár is, amely Szeged ásatások során előkerült középkori és barokk építészeti emlékeit mutatta be. A szobrokat és kőfaragványokat azonban több mint tíz éve nem láthatja a közönség - tette hozzá az igazgató.

Tájékoztatása szerint a múzeum - saját forrásaiból - a jövő év áprilisára helyreállítja a bemutatóhelyet és a korábban ott felvonultatott anyag mellett kiállítja a város legrégebbi temploma, a vártemplom ásatása során előkerült kőfaragványokat is.

Az épület körbejárható lesz, s folytatódik a középkori vártemplom és temető feltárása, amelyet "élő kiállításként" az elmúlt két hónapban több mint háromezren láttak. A tervek szerint a vár udvarán tavasztól őszig szoborkiállításokat rendeznek, s éjszakai kivilágítást kap az épület - mondta Zombori István.

Hozzátette: tavasszal újra megnyílik az épület tetején a hatvanas évek elején kialakított kilátó is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását