2024. május 4. - Mónika, Flórián

Díjazottak kiállítása

A klosterneuburgi Essl Múzeumban tekinthetők meg keddtől azoknak a fiatal közép-európai művészeknek - köztük a magyar Albert Ádámnak és Horváth Dánielnek - az alkotásai, akik az idén Essl-díjban részesültek. Az ünnepélyes megnyitóra meghívták Ursula Plass
2007. december 4. kedd 21:03 - Hírextra

A február tizedikéig nyitva tartó tárlaton több mint ötven művészeti alkotás szerepel.
Az Essl-díjat a közép- és kelet-európai művészeti akadémiák legtehetségesebb tanulói kapják. Az adományozó házaspár, Agnes és Karlheinz Essl a jelentős pénzösszeggel járó elismeréssel a kortárs művészetet kívánják népszerűsíteni: lehetőséget adni a fiatal alkotóknak, hogy megvessék lábukat a "képzőművészeti piacon". A díjra azokban az országokban lehet pályázni, ahol az Essl család tulajdonában lévő Baumax cég jelen van.

A rangos művészeti díjat, amelyre kétévente hirdetnek pályázatot, az idén második alkalommal ítélték oda közép-kelet-európai - cseh, horvát, magyar, szlovák és szlovén - képzőművészeti hallgatóknak. A jelentős pénzösszeggel járó művészeti díjat a házaspár személyesen adta át áprilisban Budapesten a Magyar Képzőművészeti Egyetem két diákjának, Albert Ádámnak és Horváth Dánielnek.

Rajtuk kívül - különleges elismerésként - Sipos Esztert és Kiss Miklóst is meghívták, hogy állítson ki a házaspár által 1999-ben alapított klosterneuburgi Essl Múzeumban.

A család harmincöt éve hozta létre az Essl Gyűjteményt, amely Európa egyik legjelentősebb, XX. és XXI. századi műveket felvonultató kollekciója, több mint hatezer alkotással. A nemzetközi és osztrák alkotók munkáit bemutató válogatásnak 1999 óta a múzeum ad otthont a Bécshez közeli Klosterneuburgban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását