2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tudósok a melegházasság mellett

Kína szédületes fejlődése ellenére az állampolgárok többségének elképzelhetetlen a homoszexuálisok házassága a továbbra is mélyen konzervatív társadalomban. A kínai értelmiség új generációja azonban már fenntartásokkal fogadja azt a nézetet, hogy a házass
2007. október 9. kedd 15:55 - Hírextra

A világ legnépesebb országában bármilyen szexszel kapcsolatos nyilvános vita még mindig tabunak számít, a melegeket gyakran kiközösítik, így a szociológusnő javaslatán is sokan felháborodtak, ugyanakkor más tudósok is csatlakoztak az álláspontjához. - A homoszexuálisok közötti kötelékek törvényesítése sokkal stabilabb kapcsolatokhoz vezetne az azonos neműek között és megteremtené a törvényes kereteit annak, hogy elhunyt partnerük után örökölhessenek - mondta például Csang Pej-csuan (Zhang Beichuan), Kína fő homoszexualitáskutatója a China Daily című angol nyelvű kínai lapnak.

Csou Tan (Zhou Dan) a szintén meleg sanghaji ügyvéd a kérdéssel kapcsolatban viszont másként vélekedik. Csou éveken keresztül élt hosszú távú kapcsolatban azonos nemű kedvesével, így sokan arra számítottak, hogy ő is a homoszexuális házasság támogatója, de a jogász a kérdéssel kapcsolatban diplomatikus maradt. "Személy szerint nagyra értékelem Li professzor bátorságát az egyenlő jogokért vívott küzdelemben, de úgy vélem, a másságot felvállalók házasodási jogaiért folytatott harc a reális célokkal ellentétben egy stratégiai döntés" - mondta Csou, hozzátéve, hogy Hollandiában, Belgiumban, Kanadában, Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában elismerik az azonos neműek házasságát, de a melegek esküvőjéhez Kínában még hosszú út vezet.

Kína a megkülönböztetés-ellenes törvények tekintetében más országokhoz viszonyítva lemaradt, és ennek a hátránynak a leküzdése elengedhetetlen a homoszexuálisok védelméhez. Amikor majd az egész ország elfogadja a melegeket, akkor kezdhetünk majd beszélni az azonos neműek házasságáról - hangsúlyozta Csou a China Dailyben megjelent írás szerint.

A kínai homoszexuálisok törvényes házasságára igény van, de a társadalombiztosítási és biztosítási szabályok módosításától eltérően nem feltétlenül szükséges - utalt az ügyvéd azokra az országokra, ahol a társadalombiztosítási és biztosítási javakat törvényes partnerével vagy partnernőjével is megoszthatja a biztosított.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását