2024. április 28. - Valéria

Jubilál a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara

Jubilál a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara, ugyanis két évtizede annak, hogy a ,80-as évek végének sajátos gazdasági és társadalmi körülmények között Magyarországon harmadikként a borsodi megyeszékhelyen is elindult a közgazdászképzés; az évforduló
2007. október 9. kedd 12:21 - Hírextra

A nemzetközi tanácskozásnak - amit hagyományosan kétévenként rendeznek meg - idén különös hangsúlyt ad a jubileum. A konferencia mottója immár negyedik alkalommal a "Tudásalapú társadalom - Tudásteremtés - Tudástranszfer - Értékrendváltás" - ismertette a részleteket Kocziszky György, a Gazdaságtudományi Kar dékánja, hozzátéve, hogy míg az előző rendezvénynek Magyarország EU csatlakozása adott aktualitást, az idei tudományos fórum lehetőséget ad a csatlakozást követő pár évnek az értékelésére, valamint a XXI. század gazdaságának elméleti és gyakorlati kihívásai bemutatására.

A tudományos fórum résztvevői, hazai és külföldi - nemzetközi szinten is elismert - szakemberei között egyebek mellett előadást tart Szapáry György egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke, Török Ádám akadémikus, közgazdász professzor, illetve Mellár Tamás egyetemi tanár, a KSH volt elnöke is. A négy szekcióban ülésező konferenciát október 10-11-én rendezik meg a lillafüredi Palota Szállóban.

Kocziszky György a jubileum kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Gazdaságtudományi Kar 1987-ben jött létre a képzési palettáját szélesítő Miskolci Egyetemen, kiemelve az akkori társadalmi és gazdasági körülmények nehézségeit, ugyanakkor inspiráló erejét is. Utóbbiak szükségszerűvé tették a térségben a gazdasági szakemberek képzését, míg az intézmény szellemi bázisa, az elismert bánya-, kohó- és gépipari mérnökképzése megfelelő alapot nyújtott az új tudományterület oktatásának elindításához - fűzte hozzá.

Mint mondta, akkoriban ötven nappalis és hatvan levelező hallgató kezdte az első tanévet - ma a kar létszáma mintegy háromezer az alapképzésben, mesterképzésben és posztgraduális képzésben résztvevőkkel együtt egészséges piramist alkotva az oktatók vonatkozásában is. Akkoriban ipari közgazdász szakemberek képzését vállalták, jelenleg pedig hat intézet szervezeti keretei között tizenöt tanszéken, illetve egy doktori iskolában folyik az alap-, a mester-, a doktorandusz- és az idegen nyelvi képzés, illetve felsőfokú szakképzés.

A dékán elmondta, hogy a kar munkáját, eredményeit számos díjjal ismerték el. Példaként említette, hogy a közelmúltban Magyarországon elsőként nyerte el a kar a Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézete Jean Monnet Kiválósági Központ címet, vagy a Felsőoktatási Minőségi Díj ezüst fokozatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását