2024. április 28. - Valéria

Felvételi tájékoztatók

Idén a két felvételi eljárás miatt két felvételi tájékoztató jelenik meg, vagyis külön, október 15-én megjelenő kiadvány tartalmazza majd a korábban keresztfélévesnek nevezett, februárban induló képzéseket.
2007. október 9. kedd 17:22 - Hírextra
A kiadványban szereplő, több mint 50 felsőoktatási intézmény többsége szakképzést hirdet, de természetesen alap- és mesterképzésekre is lehet jelentkezni. A felsőfokú szakképzések, illetve a mesterképzési szakok több mint fele államilag támogatott formában is indulhat. A februárban induló képzésekre a közép- és felsőfokú végzettségűek jelentkezhetnek, november 15-ig. A jelentkezési lapokat október 15-től lehet megvásárolni a könyvesboltokban, nyomtatványboltokban és a nagyobb postahivatalokban. A felvételi eljárás díja 9 ezer forint, ezzel három intézménybe lehet pályázni. A jelentkezőkről január 15-én döntenek az egyetemek, illetve főiskolák - tájékoztatott közleményében az OFIK.

A hagyományos, szeptemberben induló képzéseket tartalmazó Felvételi Tájékoztató december 15-én jelenik meg. Ezekre 2008. február 15-ig lehet beadni a jelentkezést. Aki a jövő év tavaszán teszi le az érettségit, az leghamarabb ebben az eljárásban pályázhat a felsőoktatásba.

Az OFIK több kiegészítő kiadvánnyal segíti a felvételizőket: október végén jelenik meg a "Felvételi tájoló", amely a meghirdetett szakok mellett a különböző iskolákról is részletes információkkal szolgál, valamint beszámol arról, hol szerezhetnek a diákok szakmai gyakorlatot és milyen ösztöndíj lehetőségek vannak. Az OFIK jövőre is megjelenteti majd a legnépszerűbb felsőoktatási intézmények rangsorát, ez november közepétől lesz elérhető.

Az alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, illetve a felsőfokú szakképzésben az őszi eljárásban már az új pontszámítást használják, vagyis a korábbi 144 pontos rendszert egy 480 pontos számítás váltja fel, gyakorlati vizsga alapján pedig kizárólag a művészet és művészetközvetítés szakokon lehet majd pontot számolni. Az új rendszerben összesen 200 tanulmányi és 200 érettségi pontot lehet szerezni, és maximum 80 többletpontot lehet szerezni. A mesterképzésben a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények 100 pontos rendszerben határozzák meg - közölte az OFIK.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását