2024. április 28. - Valéria

Egyesült a két társulat

Új formában működik a Honvéd Táncszínház, amelynek művészei a 7. Nemzetközi Folkart Fesztiválról, Kínából hazatérve folytatják a felkészülést a Magyar Carmen című mű novemberi ősbemutatójára - mondta kedden az MTI-nek Zsuráfszky Zoltán koreográfus, aki e
2007. október 9. kedd 20:05 - Hírextra

"A Molnár István alapította Budapest Táncegyüttest 1991 óta vezettem. Most, hogy Novák Ferenc, a kedves mester nyugalomba vonult, megpályáztam a Honvéd Táncszínház vezetését" - közölte az új igazgató.

Hozzátette: "A két társulatot egyesítettük. Így egy új gazdasági koncepció alapján létrejött a nonprofit kft."

Zsuráfszky Zoltán kiemelte: 25 táncospárból áll, tehát jelentős méretűvé vált az együttes. A két, műfajilag is gazdag repertoár ugyancsak közössé lett.

"Novák Ferenc persze tovább egyengeti az utunkat, ő az ötletadója a következő bemutatónknak, a Magyar Carmennek, amely Presser Gábor zenéjére készül" - mondta az igazgató.

Az eredeti drámai cselekmény átültetése az első világháború előtti monarchikus Magyarországra izgalmas ötlet - vélte Zsuráfszky Zoltán, aki mellett Horváth Zsófia és Lengyel Péter koreografálja a darabot. Az alkotók: Presser Gábor zeneszerző, Novák Péter dalszövegíró és rendező, valamint Upor László dramaturg, aki egy elképzelt szabolcsi mezőváros kulisszáiba helyezte a történetet.

A Magyar Carmen műfaji kísérlet az eredeti folklórkincs, az írott dal hagyománya, korabeli és modern zenék, valamint a különböző mozgásművészeti stílusok ötvözésére, de kísérlet az utolsó "boldog békeidő" végnapjainak képzeletbeli megidézésére is. A korszak különösen érdekli a koreográfust, hiszen Monarchia volt előző bemutatójának a címe, a tánckompozíciót október 30-án ismét előadják a Művészetek Palotájában.

Csütörtökön a Tündérmese című, gyermekeknek szóló játékot mutatja be az együttes a Stefánia-palotában. Október 16-án egy másik gyerekdarabot, a Csipkerózsikát adják elő a Nemzeti Táncszínházban, este ugyanott a Kalotaszeg című összeállítás kerül színre.

Terveznek egy olyan előadást is a hónap végére, amelyben az egyesített társulat a közös repertoár darabjainak egy-egy részletét vonultatja föl, köztük a Kodály-évben készült Páva-variációkra kidolgozott koreográfiát. Tavaly Bartók Béla zenéjére komponált táncjeleneteket Zsuráfszky Zoltán a Zempléni Fesztivál szervezőinek fölkérésére, az idén Kodály Zoltán zeneműve került sorra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását