2024. április 26. - Ervin

Múzeumok majálisa

A május 18-i múzeumi világnap alkalmából szombaton és vasárnap tartják Budapesten a Múzeumok majálisát, amelyen csaknem száz kiállítóhely mutatkozik be a Múzeumkertben. Egyes fővárosi múzeumok saját kiállításaikra is különleges programokkal várják a közönséget.
2009. május 15. péntek 18:23 - HírExtra
Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át múzeumi világnappá, azaz a közgyűjtemények, a múzeumok nemzetközi ünnepévé. A világnap idei témája: a múzeumok és a turizmus, vagyis annak bemutatása, hogy a kulturális örökség hogyan képes ösztönözni a turisták és a helyi közösségek közötti kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatok kialakulását.

A Magyar Nemzeti Múzeum tájékoztatása szerint az idei múzeumi majálison különös figyelmet fordítanak a magángyűjtemények, a tájházak és az irodalmi emlékházak világára. A Magyarországi Tájházak Szövetsége szervezésében a Múzeumkertben az ország különböző vidékeiről érkeznek tájházak, az irodalmi emlékházak között a Fekete Istvánról elnevezett dombóvári múzeum is bemutatkozik.

A hagyományokhoz híven szombat délelőtt kihirdetik Az Év Múzeuma és a Vendégbarát Múzeum pályázat díjazottjait is. A hétvégi program alatt a majálisozók is szavazhatnak: a legigényesebben kialakított múzeumi sátorbelső és a legélvezetesebb programot kínáló múzeum címéért csaknem százan versengenek majd.

A Múzeumkertbe látogatók számos érdekességgel is találkozhatnak: megismerhetik többek között a középkori hiteleshelyek működését és a reneszánsz kor dunai vízgépeinek mechanikáját. A Börtönmúzeum a rácsok mögötti világot idézi meg, a Mentőmúzeum közreműködésével pedig egy mentőakció szemtanúja lehet a kíváncsiskodó.

A Majálison a számtalan tudományos kísérlet mellett az alkímia titkai után érdeklődők "hamis arany" előállításával is próbálkozhatnak; a vásári hangulatban a gyerekek "török kori fegyvereket" készíthetnek, a felnőttekre pedig úri hímzés és a szkíták ötvös-remekeit idéző fémdomborítás vár. "Ferenc József császár" a Nemzeti Múzeum főépületében várja alattvalóit szokásos évi audienciára.

A BKV múzeumai, a Földalatti Vasúti Múzeum és a Városi Tömegközlekedési Múzeum programjai között szerepel filmvetítés a közlekedési vállalat archívumából és kiállítás az 1950-60-as évek közösségi közlekedéséről. A Néprajzi Múzeum pavilonjában a publikum A Legendás lények, varázslatos virágok: a közkedvelt reneszánsz című időszaki kiállításába pillanthatnak be; a "sárkánygyárban" térbeli papír és eregethető delta sárkányokat készíthetnek a vállalkozó kedvűek.

Több fővárosi múzeum saját épületében is különleges programokkal várja a múzeumi világnap alkalmából a hétvégén a látogatókat.

Az Iparművészeti Múzeumban szombaton este tárlatvezetést tart a Wa: A mindennapok harmóniája - kortárs japán design című kiállítás kurátora, Kawakami Noriko japán nyelven, tolmácsolással. Az előadások után DJ Csodafarkas (Tilos) és VJ Admonkey szórakoztatja a publikumot. A kiállítóhely tárlatai szombaton és hétfőn, a múzeumi világnapon ingyenesen látogathatók.

A Magyar Nemzeti Galériában vasárnap A Művészház 1909-1914 című tárlat Zwickl András kurátor vezetésével, a Gótikus szárnyasoltárok című kiállítás Török Gyöngyi művészettörténész kalauzolásával, a Párbeszéd fekete-fehérben. Lengyel és magyar grafika 1918-1939 című kiállítás Bakos Katalin kurátor vezetésével látható. Bohém bálra invitálja a vendégeket szombaton este a Szépművészeti Múzeum: az Alfons Mucha-kiállításhoz kapcsolódva a cseh kultúrából és a századfordulós hangulatból kap ízelítőt a közönség, amelyet koncertekkel, filmvetítéssel, felolvasással és a cseh konyha különlegességeivel vár az intézmény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását