2024. május 10. - Ármin, Pálma

Megbukott a cigánypolitika

Megbukott a kormány cigánypolitikája, a cigányság jelenlegi helyzete társadalmi feszültségekhez vezet, amiért a Fidesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt teszi felelőssé - jelentette ki Farkas Flórián, a Fidesszel szövetséges cigányszervezet, a Lungo Drom
2007. október 8. hétfő 12:39 - Hírextra

"Megbukott a Gyurcsány-kormány cigánypolitikája, jogvédőstől, mindenestől, annak ellenére, hogy soha ennyi díszcigány a kormányzaton belül nem volt" - fogalmazott Farkas Flórián, a Fidesz parlamenti képviselője.

Az ellenzéki fideszes politikus az MTI kérdésére azt mondta: a kormányzati hivatalokban mindenhol találhatunk egy-egy "szerencsétlen cigányembert", amivel nem az a probléma, hogy ők ott dolgoznak, hanem hogy a kormányzat manipulatív módon ezzel próbálja kipipálni a cigánykérdést.

Farkas Flórián hangsúlyozta: azon túl, hogy a miniszterelnök első parlamenti beszédében cigányul szólalt meg, semmit nem tett ezen a területen, sőt, a kormányfő megszorító csomagja, valamint oktatási és egészségügyi intézkedései miatt megélhetési válság alakult ki cigányság körében, országosan 85-90 százalékos a munkanélküliség, négy megyében, Hevesben, Borsodban, Nógrádban és Szabolcsban pedig egyáltalán nem találni alkalmazásban lévő cigányembert.

Szerinte ez a helyzet társadalmi feszültséghez, később társadalmi robbanáshoz fog vezetni, amiért a kormányt és Gyurcsány Ferencet terheli felelősség. Farkas Flórián azt mondta, a cigányság egy része a napi megélhetését sem tudja biztosítani, és a kormány azokat a kis- és középvállalkozásokat is tovább terheli a megszorításokkal, amelyek legalább eddig munkát tudtak adni a cigányoknak.

Hozzátette: azzal, hogy a kormány bezárja a kistelepülési iskolákat és óvodákat, több ezer cigány fiatalt kényszerít napi utazásra, aminek az a veszélye, hogy sokan nem tudnak majd eljárni az oktatási intézménybe, és ezzel tovább erősödik az analfabetizmus és a tudatlanság a cigányok körében.

Szerinte az egészségügyi reform évekkel rövidíti meg a cigányok életét, mert sokan nem tudják kifizetni az utazási költséget, hogy elvigyék gyereküket az 50 kilométerre lévő szakrendelőbe.

Farkas Flórián úgy látja, a cigány hajléktalanság ügyében három éve nem történt semmi, és ugyanez a helyzet az otthonteremtéssel és a telepfelszámolással is. A politikus arra szólította fel a cigány önkormányzati képviselőket és a cigány szervezeteket, hogy tájékoztassák a magyar társadalmat arról, milyen állapotban van a magyarországi cigányság.

Kérdésre válaszolva Farkas Flórián azt mondta: a cigány munkanélküliségre nem a közhasznú munka a megoldás, mert az ideiglenes volta miatt csak állandósítja a szegénységet, ehelyett hosszú távú munkalehetőségre van szükség.

Szintén kérdésre azt mondta: a Lungo Drom arra szólítja majd fel a cigányságot, hogy menjenek el a Fidesz kezdeményezte népszavazásra. Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője is megerősítette: mindent megtesznek azért, hogy a cigánysághoz eljusson a népszavazás üzenete.

A KDNP-s politikus arról beszélt, hogy a szocialista kormány leginkább csak szavazatvásárlásra használja a romákat, és ugyan meghirdette a Roma évtized programját, annak céljait nem látják megvalósulni.

A kereszténydemokrata képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei megszorító kormányzati döntések következtében a létminimum alatt élők száma eléri, vagy akár meg is haladja a 3 millió főt. Soltész Miklós megjegyezte: idén fél év alatt 636 milliárd forintot tettek ki a nem lakáscélú hitelek Magyarországon, ami azt mutatja, hogy sokaknak a mindennapi életükhöz van szükség kölcsönökre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását