2024. április 19. - Emma

Zuschlag-modell az egészségügyben?

A kormány titokban hoz olyan döntéseket az egészségbiztosítási rendszerről, amelyek hosszútávon befolyásolják a magyar társadalom életét - mondta Pesti Imre fideszes szakpolitikus vasárnap Budapesten.
2007. október 7. vasárnap 13:04 - Hírextra

"A kormány ismét hazudik. Ismét titokban hoz olyan döntéseket, amelyek hosszútávon befolyásolják a magyar társadalom, a magyar emberek életét. A Fidesz semmilyen mértékben nem támogatja ezt, és ha módja van rá, demokratikus eszközökkel megakadályozza ennek a rendszernek a működését" - jelentette ki Pesti Imre.

A biztosítók és a kormány a héten olyan háttéralkut kötöttek, amely garantálja a cégeknek a hasznot és azt, hogy egy esetleges kormányváltás után is erős maradjon a társaságok pozíciója - állította a politikus.

Pesti Imre szerint az egészségügyi privatizáció nem szól másról, mint a közpénzek "lenyúlásáról", a kormány a demokratikus szabályokat felrúgva, eladja a jövőt.

A kormány azzal számol, hogy a körzetekért való licitálás során 50-100 milliárdos bevételre tehet szert az állam, ez azonban elhanyagolható az egészségügyi költségvetéshez képest, ezért az összegért kerül tehát a biztosítók kezébe az egészségügyi közvagyon - húzta alá a politikus.

Pesti Imre úgy vélte: az egészségügyben is működik a Zuschlag-modell.

Az MTI kérdésére a képviselő elmondta: a Fidesz még nem döntött arról, hogy részt vesz-e az egészségügyi tárca által kezdeményezett egyeztetésen az egészségbiztosítási reform részletes koncepciójáról. A kérdésben soha nem tartott valódi egyeztetést a kormányt - fűzte hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium szombaton közölte: a tárca elkészítette az egészségbiztosítási reform részletes koncepcióját, amit hétfőn nyilvánosságra hoz és a jövő héttől egyeztetést kezd a koncepcióról a szakmai szervezetekkel és a politikai pártok képviselőivel.

A közlemény szerint a szolidaritást biztosítja, hogy fenntartják a kötelező biztosítás elvét, így senki nem marad ellátás nélkül, a pénztárak nem szelektálhatnak a betegek között, és aki nem választ magának pénztárt, azt a területileg illetékes pénztár köteles biztosítani.

Az új rendszerre való áttérés nem jár járulékemeléssel, a jövőben is mindenki jövedelemarányos járulékot fizet, és a pénztárak fejkvótát kapnak az egyes biztosítottak után - tartalmazza a dokumentum, hozzátéve: ezzel a rendszer megőrzi, megerősíti a nemzeti kockázatközösséget.

Az MSZP és az SZDSZ hosszas egyeztetések után szeptember 24-én állapodott meg az egészségbiztosítási reform alapelveiről, Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa a megegyezést azzal jelentette be, hogy a rendszer alapegysége a megye lesz, a közép-magyarországi régióban (Budapest és Pest megye) pedig négy pénztár alakulhat meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását