2024. május 6. - Ivett, Frida

Szili a 18 százalékról és az elégedetlenségről

Szili Katalin szomorúan veszi tudomásul, hogy 18 évesen 18 százalékon áll az MSZP népszerűsége, amit komoly figyelmeztetésnek tart. A házelnököt leginkább az adatok mögött rejlő társadalmi elégedetlenség szomorítja el. Az Országgyűlés elnöke erről a Vasár
2007. október 7. vasárnap 10:28 - Hírextra

Példaként említette, hogy 35 év körüli fiatalok azt mondták neki, hogy baloldaliak, 2002-ben és 2006-ban a szocialistákra szavaztak, de ezt soha többé nem teszik. Ez bizony elgondolkodtató - hangoztatta.

Véleménye szerint a politikának arról is szólnia kell, ami az emberek hétköznapjait érinti: az energiaárakról, az egészségügyi reform végéről és sorban minden fontos társadalompolitikai ügyről.
"Nem lehet az országot folyamatos feszültségben tartani. Időnként kell egy kis lélegzetvétel is" - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte is Gyurcsány Ferenc lesz-e a miniszterelnök-jelölt 2010-ben, azt válaszolta: az MSZP demokratikus, értékei szerint baloldali párt, vagyis a jelöltség kérdésében is a testületeknek kell majd meghozniuk a választás sikeréhez vezető legjobb döntést.

Szili Katalin a Zuschlag-üggyel kapcsolatban kiemelte: attól, hogy vannak néhányan, akik visszaélnek saját pozíciójukkal, még senkinek nincs joga azt állítani, hogy minden politikus korrupt, és a szocialista frakcióban becsületes, tisztességes politikusok ülnek.

Felidézte, annak idején sokat bírálták azért, mert nomenklatúráról beszélt vagy azért, mert azt mondta, hogy az MSZP-t nem lehet zsákmánypártnak tekinteni. Az MSZP nemcsak a pártelitből áll, hanem nagyon sok emberből, akik az önkormányzatokban, kistelepüléseken vállalják ezt a pártot. Azt hiszem, az ő becsületükről is szó van - fogalmazott a szocialista politikus.

Arra a felvetésre, hogy a keddi zajos frakcióülés után a párt kitart-e a Gyurcsány-féle reformok vagy a hétpontos tisztasági csomag mellett, azt mondta: sokan szeretik ma úgy beállítani, hogy van egy reformpárti miniszterelnök és egy reformokat ellenző MSZP-frakció, de ez nem igaz. Hozzátette: más időpontban is örült volna a miniszterelnök által javasolt hét pontnak, de most sokan hajlamosak rá, hogy ezt összekössék a Zuschlag-üggyel. "Kikérem magamnak, hogy azért kelljen döntenie egy politikusnak a képviselőség és a polgármesterség között, mert van ez az ügy" - jelentette ki.

Szili Katalin kiemelte: lesújtó véleménye van arról, hogy a parlament az egyetlen munkahely, ahol nem kell elszámolni a költségtérítéssel, de a társadalom akkor is gyanakodva nézné őket, ha fizetnének azért, hogy képviselők legyenek, mondván, "ez nekik még így is megéri".

Erre szerinte az a magyarázat, hogy a társadalom elégedetlen a saját sorsával. "Azt látja, hogy miközben sorsa nem fordul jobbra, a politikusok csak az acsarkodással vannak elfoglalva. Ha a társadalom elégedettebb lenne velünk, ezt a problémát is nyugodtabban tudnánk rendezni, nem pedig pillanatnyi érdekekhez, hangulatokhoz igazodva" - közölte.

A lemondott szlovákiai látogatásával kapcsolatban beszámolt arról, házelnökként más lépést nem tervez és ezután is arra törekszik, hogy a két ország között megromlott viszonyt javítani lehessen. A kiút lehetőségét abban látja, hogy a novemberi regionális házelnöki találkozóra készülve a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke elfogadta, hogy a schengeni téma előadója legyen.

Az Országgyűlés elnöke a terveit firtató kérdésre válaszolva leszögezte, hogy jól érzi magát jelenlegi pozíciójában. "Még jobban érezném magam, ha a folyamatokra még nagyobb hatással lehetnénk" - mondta, hozzátéve: nem tőle függ, hogy hol szolgál, és nem ácsingózik pozíciókra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2007. október 11. 15:38
legjobbnak
Valóban csak a szocialistákra lenne jellemző az, hogy hazudnak? Az én tapasztalataim szerint éppen ellenkezőleg.
Ami a támogatottságot illeti: ez várható és előre látható volt. (Most visszavesznek nem pedig adnak, s ezt kevesen tudják elfogadni.)
A Fidesz előnyös helyzetben van, bármit mondhat, ígérhet, lázíthat.
A valóság az, hogy a Fidesz 6 éve ellenzékben van, mert nem szavaztak rájuk elegen. 2010-ben majd meglátjuk, én maradok MSZP szavazó.
legjobb
2007. október 7. 19:04
Egy szocialista kijelentése után, oda kell irni mindig a valóságot is. Az MSZP támogatottsága kb 11-12 százalék a biztos szavazók körében. Még mielőtt elhinnék magukról hogy tömegpárt! De ha kiderülne a valóság, akkor fel kellene oszlatni a pártot, mert nem maradna egy szavazó sem aki rájuk voksolna.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását