2024. április 19. - Emma

Sör- és ökörrekord született

Még soha ennyi sör nem fogyott a csaknem kétszáz éves hagyományra visszatekintő müncheni Oktoberfesten, amely vasárnap este ért véget.
2007. október 7. vasárnap 18:20 - Hírextra

A világ legnagyobb népünnepélyének számító, szeptember 22-én kezdődött fesztivált az első, még nem hivatalos mérleg szerint 6,2 millió látogató kereste fel és összesen 6,7 millió korsó sört "hörpintett fel", ami rekordnak számít az 1810-ben kezdődött Oktoberfest történetében.

Mivel egy korsó egy liter sörnek számít, az elmúlt több mint két hétben a Theresienwiesén (Teréz-mező), a fesztivál hagyományos helyszínén 6700 köbméter sör fogyott. Ezzel szemben a látogatók száma mintegy 300 ezerrel elmaradt a tavalyi rekordtól, mindez azonban - mint az adatokból kitűnt - a fogyasztásra cseppet sem nyomta rá a bélyegét.

Amúgy a pontosság kedvéért, tavaly a 6,5 millió vendég 6,9 millió korsót ürített fenékig, de tavaly az Oktoberfest két nappal tovább tartott. Ezért a idei fogyasztása hivatalos rekordként kerül be a fesztiválok történetébe. Ha ugyanis idén a vendégek még két nappal tovább ihattak volna, a legpontosabb számítások szerint mintegy 7 millió korsó fogyott volna.

Az idei Oktoberfest immár a 174-ik volt a Németországban és a világ több más országában is rendkívüli népszerűségnek örvendő fesztiválok sorában, s azt ezúttal is rendkívüli hangulat jellemezte. A külföldiek közül a legtöbben Olaszországból jöttek, de érkeztek vendégek a tengerentúlról, így elsősorban az Egyesült Államokból és Ausztráliából is, valamint nagy számban Kelet- és Közép-Európából is.

Az idei ünnep még egy rekorddal büszkélkedhet. A rendezők szerint soha ennyi ökör sem fogyott, mint az idén, a statisztika szerint 104 marha landolt a tányérokban, pontosan kettővel több, mint tavaly.
De virágzott az üzlet a különböző kereskedők számára is, korsókból és poharakból, az Oktoberfest logojával ellátott tárcákból és trikókból hatalmas mennyiség fogyott.

Miközben a hangulat szinte minden este tetőpontjára hágott, az idei fesztivál a rendőrség szerint az egyik legbékésebb volt. Természetesen a zsebtolvajok ezúttal is igyekeztek kihasználni, hogy ők maguk is mélyebben nyúlhatnak a kapatosabb vendégek zsebébe, de az ilyen jellegű bűncselekmények száma elmaradt az elmúlt évek hasonló mutatóitól. Egyetlen komolyabb atrocitásra került csupán sor, amikor két olasz két albánt késelt meg, szerencsére mindkettő túlélte.
Hasonlóan elégedettek voltak a mentők is, akiknek az elmúlt évekhez viszonyítva ugyancsak kevesebb dolguk volt.

Akárcsak tavaly, idén is mintegy 600 volt azoknak a száma, akik túlságosan is felöntöttek a garatra, úgy hogy az egészségügyieknek kellett közbelépniük. Ezen kívül csak néhány végtag tört, valamivel több esetben pedig törött korsók okoztak sebesüléseket. Mindent összevéve a 6,2 millió látogató közül mintegy 8000 kényszerült hosszabb-rövidebb ápolásra, mintegy 1500-zal kevesebben, mint tavaly.

Az ünnepet a müncheniek számára talán csak egy dolog árnyékolta be. Az október 7-i megnyitón ugyanis utoljára élvezhette Bajorország legtekintélyesebb politikusa, Edmund Stoiber az első korsó sör ízét és örömét. A mindenkori miniszterelnöknek kijáró kiváltság ugyanis utoljára illette meg őt, azóta ugyanis Stoiber már lemondott kormányfői posztjáról.

De végül is a sörfogyasztást sem ez, s még az sem vetette vissza, hogy idén egy liter sörért a tavalyi árnál 40 centtel többet, azaz átlagosan mintegy 7,90 eurót - csaknem 2 ezer forintot - kellett fizetni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását