2024. május 2. - Zsigmond

Megnyílt az őszi tárlat

Másfélszáz alkotó 246 festményét, szobrát, grafikáját láthatja a közönség a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában, a vasárnap nyílt ötvennegyedik őszi tárlaton; a kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet Nagy Gábor festőművész kapta.
2007. október 7. vasárnap 20:24 - Hírextra

Az őszi tárlat az utóbbi években a kortárs magyar művészet egyik legjelentősebb fórumává lett, miközben nyitottabbá vált az itteni "színképbe" korábban nem illő törekvésekre és megőrizte erős kapcsolatát a közönséggel - mondta T. Szabó Ernő művészettörténész a kiállítás megnyitóján.
Hozzátette: mivel a fiatal művészek érdeklődése is megnőtt a tárlat iránt, jelentőssége a jövőben tovább fog növekedni.

Az országban egyedülálló módon több mint fél évszázada minden esztendőben megrendezett - az ábrázoló művészetet a középpontba állító - kiállításon látható alkotások a világ teljességét tükrözik, az élet kapujától, annak örömein és drámáin át az eltávozottakra való emlékezésig. A tárlat ugyanakkor meggyőző képet ad a megújuló magyar tájképfestészetről is - fogalmazott a szakember.

A művészeti seregszemle fődíját, a Tornyai-plakettet Nagy Gábor festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense kapta.

A tárlaton a hetvenes évek óta kiállító alkotó elmondta, festőként a magyar alföldön eszmélt, ezért is nagy öröm számára ez az elismerés. Az egyetem elvégzése után a csongrádi művésztelepen találkozott az alföldi tájjal, az ott kialakított festői programjának visszaigazolása a Tornyai-plakettet.
Nagy Gábor közölte, művészi teljesítménye mellett pedagógusi munkáját is díjazta a zsűri, hiszen tanítványa, Czene Márta is a tárlaton elismerést nyert alkotók között van.

Vasárnap délután a városi múzeumban a Tornyai-plakettet tavaly elnyerő Tóth Ernő szobraiból, grafikáiból és festményeiből Síkban és térben címmel nyílt kiállítás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását