2024. április 25. - Márk

Megemlékezés és utcai demonstráció

Több száz orosz ellenzéki tartott utcai demonstrációt Moszkvában vasárnap Anna Politkovszkaja ellenzéki politikai oknyomozó újságírónő meggyilkolásának első évfordulóján. A tüntetőket több száz rendőr vette körül.
2007. október 7. vasárnap 19:07 - Hírextra

Politkovszkaja heves bírálója volt Vlagyimir Putyin elnöknek és Oroszország Csecsenföld elleni háborújának. Megrázó riportokban számolt be arról az erőszakról, amely a csecsen civil lakosságot érte. Számos nemzetközi újságíródíjat kapott munkájáért.

Politkovszkaját 2006. október 7-én lakása közelében lelőtték. Az ellenzék feltételezi, hogy az orosz titkosszolgálatok keze volt benne a gyilkosságban. A tettesek kilétére azóta sem derült fény.

A moszkvai megemlékezésen részt vett Mihail Kaszjanov egykori orosz miniszterelnök.

Garry Kaszparov egykori sakk-világbajnok, Putyin elnök egyik nagy bírálója emléktáblát avatott Politkovszkaja házánál.

A Novaja Gazeta című lap, ahol Politkovszkaja dolgozott, az évfordulóra újra üzembe helyezte az újságírónő egykori munkahelyi telefonszámát, és azt tervezi, hogy hétfőn közzéteszi a rögzítőn hagyott üzeneteket.

A londoni Times című napilap szombati számában több mint 60 világhíresség írt alá egy petíciót, amely sürgeti az orosz hatóságokat, hogy vonják felelősségre Politkovszkaja gyilkosait.

A New York-i székhelyű Sajtóvédelmi Bizottság (Committee to Protect Journalists) a sajtó szempontjából a világ harmadik legveszélyesebb országának minősítette Oroszországot Irak és Algéria után, mert 1992. óta 47 újságírót öltek meg.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását