2024. április 20. - Tivadar

Féltett kincsek a kalapács alatt

Idős Markó Károly, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Patkó Károly, Vajda Lajos és a klasszikus magyar festészetet számos, meghatározó jelentőségű mesterének alkotásai a főszereplők a Kieselbach Galéria szombaton nyitott aukciós kiállításán.
2007. október 7. vasárnap 15:16 - Hírextra

Az október 16-i árverés 218 tétele igazi gyűjtői csemegéket kínál, évtizedeken át lappangó műveket, magángyűjtemények féltett kincseit, festői életműveket átíró képeket lehet megszerezni.

Hatvankilenc tétel árát szabták egymillió forintnál magasabbra, és tizenháromét 10 millió forint fölé. 20 millióról vagy a fölött négyszer indulhat a licit.

A legdrágábban, 22 millió forintos kikiáltási árról, Rippl-Rónai József Piacsek bácsi újságot olvas című képét indítják. Az intim hangulatú, de már az úgynevezett kukoricás korszak dekoratív elemeit is megjelenítő festmény 1908-ban, Rippl-Rónai legjobb festői korszakában és életének legboldogabb időszakában készült. Festménye az élettel elégedett, csendesen szemlélődő (több korábbi képén szereplő) Piacsek bácsit örökíti meg.

Az Olasz halászok Patkó Károly egyik főműve, amellyel 1930-ban Magyarország először vett részt a velencei biennálén. Igazi színorgia, fényekkel, ragyogással, igazi olasz tengerpart a csónakot körbeálló halászokkal és az előtérben egy vörös bárkával. Kvalitását 20 millió forintos kikiáltási ára jelzi.

Itáliai inspirációk hatása érezhető idős Markó Károly Tájkép történelmi jelenettel című 1832-es vásznán. A képsíkot átlósan megosztó hegyvonulat és a tenger találkozásánál népes, mozgásban lévő embercsoport adja a tájkép mozgalmasságát. Ez a kis remekmű hosszas lappangás után került elő. 1929-ben az újkori magyar művészetet bemutató reprezentatív nürnbergi kiállításon láthatta először és - jó darabig - utoljára a közönség. Akkor Mauthner Zoltán gyűjtő tulajdonában volt. Azóta a szakma sem tudott hollétéről. A majd nyolcvan éve rejtőzködő festmény 20 milliós kikiáltási áron indul.

Apjuk modorában festő ifjú Markó Károlytól és Markó Andrástól is kínálnak kvalitásos festményeket 4, és 3,2, illetve 2,8 millió forintért.

Ferenczy Károly a 20. század egyik meghatározó mestere, a plein air sajátos magyar válfajának megteremtője. Művei ötvözik a nagybányai irányzatot és a posztimpresszionizmust. Az meztelen testeket dekoratívan ábrázoló, 1912-es datálású Est (Fürdőző férfiak) egyik jelentős sorozatából való. Ferenczy Valérnak, a művész fiának, visszaemlékezéséből tudjuk, hogy apja korábban, műveit érlelve, gyakran átfestette képeit. Alkotói módszere változásával utóbb ehelyett rajzokat, vázlatokat, készített és többször újrafestette a végleges művet. Az Est kompozíciót is öt - két kisebb és három nagyobb méretű - változatban készítette el. Az aukción az egyik nagy méretű vászon indul.

A nagybányai iskolát alapító Hollósy Simontól 3 millióért lehet megvenni az egykor a baseli Kunstmuseumban őrzött Udvar napsütésben című képet. A posztnagybányaiakat Boromisza Tibor és Ziffer Sándor egy-egy főműve képviseli. Boromisza Virágzó fák alatt című festményért 12 millió forintról indul a licit, Ziffer Uzsonna a nagybányai kertben című önarckép kompozíciójáért 8,5 millió forintról.

Vajda Lajos képei alig kerülnek manapság aukcióra. A gyűjtők féltve őrzik megszerzett kincseiket. Nem véletlenül. Ismerik az elfogultnak egyáltalán nem nevezhető Németh Lajos műtörténész vélekedését, aki szerint "Vajda életműve a magyar avantgarde művészileg legmaradandóbb tette." Ezen életmű egyik kiemelkedő műve, az 1935-ös Szentendrei házak kék égbolttal, most 14 millió forintért lehet új tulajdonosáé.

Scheiber Hugó arra a római futurista kiállításra festette a Cirkusz (Reflektorfényben) című képet, amelyre Marinetti az olasz futurizmus teoretikusa hívta meg 1933-ban. A kép egykor a neves műtörténészé, Lázár Béláé volt, majd a pécsi múzeum tulajdonába került, s onnan csere útján egy magángyűjtőé lett. A múzeumi értékű darabért 12 millió forintot kér az aukciósház. Futurista kompozíciós megoldások tűnnek fel Rafael Győző Viktor 1927-es Modern Ádám és Éva című művén. Az 1927-ben festett és a Vaszary János által vezetett Új Művészek Egyesületének kiállításán bemutatott vászon 6 millió forintról startol.

Újra felfedezte a világ az 1910-es évektől az 1930-as évek végéig virágzó dekoratív, az új világ szépségeit hirdető stílust, az art decót. A magyar műkereskedelemben és aukciós piacon is egyre több, korábban méltatlanul háttérbe szorított art deco mű jelenik meg. És egyre magasabb árakon talál vevőre. A mostani kínálat is ígéretes, Kontuly Béla Kislány háttérben görög vázával, Duray Tibor Nővérek című festménye és Batthyány Gyulától a sokszor reprodukált Virágcsokor, egyaránt 12 millió forintról indul. 5 millióra taksálják Kádár Béla dekoratív, 1934 körül festett Art deco lány piros gyöngysorral című képét. (Kádár Bélától 9 műalkotást lehet ezúttal megszerezni). A francia Raphael Delorme Aktos kompozícióját, amely már két korábbi Kieselbach aukción is szerepelt, most 14 millió forintra tartják.

S bár a Kieselbach Galéria a közeljövőben fotóárverésre is készül, a festménykollekcióba is beillesztettek négy korabeli, ezüstzselatinos nagyítást, egy-egy Demeter Károly és Dulovits Jenő, valamint két Brassai felvételt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását