2024. május 8. - Mihály

Összefogtak a kerületek a Világörökségért

Megegyezést írt alá csütörtökön három kerületi és a fővárosi önkormányzat arról, hogy közösen óvják meg a Világörökségi védelem alatt álló városrészeket, és ehhez összehangolják terveiket. A megállapodás érinti az Ötvenhatosok tere alá tervezett mélygaráz
2007. október 5. péntek 07:44 - Hírextra
A zuglói polgármester meghívására Világörökségi Fórumot tartottak csütörtökön Budapesten. A cél, hogy megóvják az UNESCO védelme alatt álló területeket, és az érintett önkormányzatok összehangolják az elképzeléseiket. Annak ellenére, hogy a kettős közigazgatásból adódóan Budapesten kerületi és fővárosi szint egyaránt működik, nem lehet attól eltekinteni, hogy egyetlen városról van szó. Különösen az épített környezetnél kell összehangolni a szabályokat, így elengedhetetlen, hogy a kerületek, a főváros és a kormányzat együttműködjenek. A csütörtöki fórumon ezért Zugló, Terézváros és Erzsébetváros polgármestere, valamint a fővárosi önkormányzat megegyeztek egy munkacsoport felállításáról is, amely építészeti, városfejlesztési, költségvetési, valamint jogalkotási javaslatokat tesz majd - mondta a Független Hírügynökségnek Weinek Leonárd, Zugló polgármestere.

A közös nyilatkozatba bekerült a VI., VII. és XIV. kerület által határolt Ötvenhatosok tere alá tervezett mélygarázs is. A Hősök tere melletti terület közigazgatásilag Zuglóhoz, vagyis a XIV. kerülethez tartozik, mégis fővárosi kezelésben van, vagyis ebben az esetben is csak összefogással lehet előrelépni. A mélygarázsról már készültek látványtervek, és Zugló önkormányzata minden megtesz azért, hogy a beruházás mihamarabb elkezdődhessen. A zuglói polgármester abban bízik, hogy az engedélyeztetési eljárás gyors lesz, és jövőre elkezdődhet az építkezés.

Az UNESCO 2002-ben nyilvánította a Világörökség részévé a budapesti Andrássy utat, hogy megóvja az ottani műemléki környezetet. Ehhez tartoznak a sugárút menti épülettömbök, a Liszt Ferenc tér, a Hősök tere és az útvonal alatt húzódó Millenniumi Földalatti Vasút.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását