2024. május 17. - Paszkál

Vallanak a kárpitok

Emlékezet címmel hét kárpitművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön a Nemzeti Színház Zikkurat Galériájában - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-vel. A tárlaton olyan, önvallomásra épülő alkotásokat mutatnak be a felkért művészektől, amelyek
2007. október 4. csütörtök 08:26 - Hírextra

Simonffy Márta a kiállítás címéről szólva úgy fogalmazott: "a művészet képes a közös emlékezet megidézésére, képes az élmény átadására és megadja az átélés lehetőségét mindannyiunk számára".

Hozzátette: a kiállítók - Balogh Edit, Hauser Beáta, Háger Rita, Kókay Krisztina, Krajcsovics Éva, Polgár Rózsa és Zelenák Katalin - "művészetük jelentős alkotásaival felidézik azt az utat, amit jártunk és járunk, hogy műveikkel megidézzék sorsunk és történelmünk közösséggé formáló erejét".
Mint azt Simonffy Márta kiemelte, Balogh Edit szövött kárpitjai, gobelinjei Szent István király előtti főhajtásként értelmezhetőek, Hauser Beáta művei az identitás meghatározó szerepére összpontosítanak, Háger Rita alkotásai pedig a belső világ és a hit fontosságát tárják a látogató elé.
Kókay Krisztina festett kárpitja az államalapítás szimbólummá vált koronázási palástját idézi, Krajcsovics Éva festett kárpitja és festményei a magány és a belső küzdelmek reflexiói, Polgár Rózsa szövött gobelinje, a "Himnusz" az összetartozás élményét idézi, Zelenák Katalin alkotása pedig az emlékezet, a pontos felidézés, jelentőségét hangsúlyozza - mutatott rá az MKISZ elnöke.

A kiállítást Ács Margit költő nyitja meg, Horváth Ádám operaénekes közreműködésével. A vendégeket Simonffy Márta és Jordán Tamás a Nemzeti Színház igazgatója köszönti.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását