2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Millióktól eshetnek el

A jövő évi költségvetés tervezete szerint jelentős össszegekkel csökkenne egyes karitatív szervezetek támogatása. Az állami feladatokat is ellátó Magyar Vöröskereszt ötödével, 43 millió forinttal kapna kevesebbet jövőre, ami valamivel több, mint a hazai v
2007. október 4. csütörtök 08:21 - Hírextra
A rászorulókat segítő Baptista Szeretetszolgálat Alapítványtól a támogatás felét, 15 milliót vonnának el, amely a civil szervezet szerint teljesen ellehetetlenítené a működésüket.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint a Magyar Vöröskereszt az idei 243 millió forint helyett 43 millió forinttal kevesebb pénzt kapna a büdzséből a működéséhez. A szervezet megdöbbent a javaslaton, hiszen nem egyszerűen civil szervezetként működnek, hanem állami és részben állami feladatokat egyaránt ellátnak. Ezek egyike a hazai véradásszervezés, amihez az Országos Vérellátó Szolgálattól kapnak pénzt, de az állami támogatásból is fordítanak erre a munkára. Idén nagyjából 34 millió forintot költöttek a véradáshoz kapcsolódó feladatokra, vagyis szinte annyit, mint amennyit a tervezet szerint jövőre elvonnának a Vöröskereszttől. A Vöröskereszt ezért mindenképpen lobbizni fog a javaslat ellen, de még tudják, hogy milyen formában. A szervezet ugyanis úgy véli, hogy ha tehermentesítik az államot, akkor jogosan jár nekik az állami támogatás - mondta a Független Hírügynökségnek Czimbalmos Ágnes, a Magyar Vöröskereszt megbízott főigazgatója.

Hasonlóan nehéz helyzetbe kerülhet a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, ha a parlament megszavazza a jövő évi költségvetés tervezetét. A karitatív szervezet az idei évre 30 millió forintot kapott, ami a működési kiadásaik 15-17 százalékát fedezi. Ehhez képest a javaslat szerint ennek már csak a felét, 15 millió forint jutna nekik a 2008-as büdzséből. A civilek szerint ha ezt megszavazzák, az teljesen ellehetetleníti a működésüket. Ebből az összegből fedezték ugyanis az egyébként sem magas béreket, a járulékokat, adókat és a logisztikai költségeket, amelyek az összes költségük tíz százalékát elviszik. A problémát az jelenti, hogy a kieső 15 millió forintot más forrásból nem tudják pótolni, mert a támogatók nem a szervezet működési költségeire, hanem az általuk segített rászorulóknak adják a természetbeli adományaikat. A civil szervezet ezért azt tervezi, hogy felkeresi azokat a parlamenti frakciókat és képviselőket, akik eddig is elismerték és támogatták a munkájukat és arra kéri őket, hogy segítsenek - mondta a Független Hírügynökségnek Kató Ernő, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány fejlesztési igazgatója.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását