2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kungfu az olimpián

Az ősi kínai harcművészet, a kungfu is debütál a pekingi nyári ötkarikás játékok alatt, de nem az olimpiai program keretében, mégcsak nem is bemutató sportágként, hanem a hivatalos versenyekkel párhuzamosan zajlik majd a nemzeti küzdősportot világszerte t
2007. október 4. csütörtök 14:12 - Hírextra
Erről a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke, Csang Fa-csiang (Zhang Faqiang) beszélt, hozzátéve, hogy a végcél a kungfu olimpiai sporttá tétele. Elmondta, hogy a nyári játékok idején Olimpiai Kungfuverseny néven bonyolítják le az eseményt, amely "az első jelentős lépés a legismertebb kínai harcművészet ötkarikás elismertetése felé vezető hosszú úton".

A jövő augusztusi játékok házigazdái úgy gondolják, hogy a kungfu hasonlóképpen válhat a részévé az olimpiai programnak, mint a koreaiak küzdősportja, a tekvondó, amely 1988-ban, majd 1992-ben bemutató sportág volt, mielőtt teljes jogú szereplővé lépett volna elő. A China Daily megjegyzi, hogy a műsoron levő jelenlegi 28 sportág közül csak kettő - a tekvondó mellett a japán gyökerű cselgáncs - Ázsia szülötte, a többi vagy európai, vagy amerikai eredetű.

A kungfut a közép-kínai Henan tartományban található Saolin kolostor buddhista szerzetesei fejlesztették ki önvédelmi rendszerként mintegy 1500 évvel ezelőtt. Ma versenysport gyanánt sok-sok tízmillióan művelik az országban, s a Föld megannyi más régiójában is, ami segítheti abban, hogy egyszer az ötkarikás programban is hivatalosan helyet kapjon. A bekerülés azonban manapság már jóval nehezebb még a korábbiaknál is, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi szabályozása csak akkor teszi lehetővé egy új sport felvételét, ha egy másik ugyanakkor kikerül a bennlévők közül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását