2024. május 14. - Bonifác

F-1: Sanghajban bajnokot avathatnak

Vasárnap a Forma-1-es világbajnokság utolsó előtti futamát, a Kínai Nagydíjat rendezik meg és könnyen lehet, hogy új bajnokot avatnak Sanghajban: a mclarenes Lewis Hamilton ugyanis 12 ponttal vezet csapattársa, a címvédő Fernando Alonso előtt.
2007. október 4. csütörtök 14:06 - Hírextra
A 22 éves brit pilóta sikere két új csúcsot is jelentene: egyrészt ő lenne minden idők legfiatalabb F1-es bajnoka (a korábbi rekordot éppen Alonso tartotta, aki 23 esztendősen vitte el először a pálmát), másrészt vb-újoncból eddig még sohasem lett világbajnok.

Természetesen spanyol riválisának még van halvány esélye arra, hogy harmadszor is az élen végezzen és - ebben megegyezik a sportsajtó és a szakemberek véleménye - mindent el fog követni a győzelem érdekében. Alonsót ugyanis egyfelől a sikeren kívül semmi más nem érdekli, másfelől nem éppen gyengéd szálak fűzik Hamiltonhoz. Ahogy a szigetországi sajtó írta: kifejezetten utálják egymást, legszívesebben leradíroznák a másikat az aszfaltról.

"Jövőre nem szeretnék Alonso csapattársa lenni" - mondta Hamilton.

"Remélem, mindketten másik istállónál folytatjuk" - így Alonso.

Ahhoz, hogy a spanyolnak legyen esélye a vb-címre, mindenképpen győznie kell, vagy a második helyen végeznie, megelőzve a britet. További lehetőségek is vannnak, amelyek lényege, hogy legalább két ponttal szerezzen többet riválisánál. Alonso mellett szól nagy tapasztalata, kőkemény versenyzési stílusa, már-már halálmegvető bátorsága. Ellene pedig, hogy Hamilton rendkívül tehetséges, ő is szívesen belemegy az adok-kapokba és az autója feltehetőleg jobb lesz vetélytársáénál. Alonso ugyanis - tekintettel arra, hogy a legutóbbi esős futamon összetörte a Mercedest - a tartalék masinával fog száguldozni.

A két ferraris, a finn Kimi Ra:ikkönen és a brazil Felipe Massa is nyerhet Sanghajban, ráadásul előbbinek még van matematikai esélye rá, hogy megszerezze a világbajnoki címet, hiszen 17 pontos a hátránya Hamiltonnal szemben. Ha győzne - bár ez aligha valószínű -, egy halom pénzt fizetnének a fogadóirodák a sikerére voksolónak.

A sanghaji pálya 2004 óta áll az autósport elitkategóriájának szolgálatában: tavaly a németek élő legendája, Michael Schumacher nyerte a GP-t Alonso előtt. Az aszfaltcsík hossza 5,451 km, amelyet öt jobb- és öt balkanyar nehezít. Az elérhető legnagyobb sebesség 320 km/ó. A viadal 56 körös lesz. A meteorológusok esőt jósolnak, bár manapság egyre kevesebben hisznek nekik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását