2024. április 29. - Péter

Étrend rákbetegeknek

A Magyar Rákellenes Liga idén különleges kiadvánnyal készült az emlőrák hónapjára - a szervezet egy kifejezetten emlődaganatos betegek számára összeállított receptfüzettel hívja fel a figyelmet a betegség gyakoriságára, valamint arra, hogy a megfelelő táp
2007. október 4. csütörtök 08:12 - Hírextra

A Liga tavaly "Mert hiszem, hogy van holnap!" címmel egy teljesen új programot indított útjára, melynek legfőbb céljaként a daganatos betegek informálását tűzte ki. Korunk követelménye a tájékozott beteg, hiszen a tájékozottság sok esetben a gyógyulás kulcsa lehet.

"Kevesen tudják például, hogy a korán - még a daganatos áttétek kialakulása előtt - felfedezett emlőrák az esetek 95 százalékában gyógyítható, vagy hogy az emlőráknak sok megjelenési formája lehet: vannak enyhébb kórjóslatú megjelenései, de előfordulnak nagyon rosszindulatúak is - egyes formái jól reagálnak bizonyos típusú kezelésre, mások kevésbé. A kór kimenetelét nagyban megszabja, használja-e a daganat a szervezet hormonkészleteit, avagy jelen van-e az agresszívabb lefolyást okozó, ún. HER2 receptor. A hagyományos kezelések mellett ma már lehetőség van az ún. biológiai válaszmódosító bevetésére, ezáltal egyénre szabott kezelést adunk. Jelentőségét az adja, hogy kemoterápiával kombinálva a daganat kiújulásának esélyét a felére csökkenti" - mondta Dr. Dank Magdolna klinikai onkológus, egyetemi docens.

Napjainkban sokat hallhatunk a helyes étkezés fontosságáról. Nem véletlenül, hiszen táplálkozási szokásaink életünk miden területére kihatnak - megalapozzák hangulatunkat, erőnlétünket, koncentrálóképességünket, s nem utolsósorban felelősek egészségünk állapotáért. De talán kevesebbet beszélünk arról, hogy hogyan kell táplálkoznunk akkor, ha már itt van a baj, és betegek vagyunk. Az emlőrák sem kivétel ez alól. Megfelelő étrenddel nemcsak csökkenteni tudjuk a kialakulás esélyét, hanem betegség esetén - a megfelelő terápia mellett - megőrizhetjük erőnlétünket, változatos és tápanyag tartalom szempontjából is megfelelő étrenddel nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is hozzájárulunk a betegség legyőzéséhez.

"Az elmúlt években a kutatások színterébe került az emlőrák és a helyes táplálkozás közötti összefüggés. Kutatási eredmények számolnak be arról, hogy a műtét utáni étrendnek, a zsírszegény diétának fontos szerepe van a gyógyulásban, s csökkenti a daganat kiújulásának esélyét" - hangsúlyozza ki Dr. Dank Magdolna

A Magyar Rákellenes Liga a programot kiterjesztve, a tájékoztatás szerepét nemcsak a betegség lehetséges terápiáira korlátozza, hanem e kis receptfüzet segítségével a megfelelő életmód és táplálkozás kialakításának fontosságát is hangsúlyozza. Az ötlet kivitelezésének létjogosultságát a bíztató kutatási eredmények mellett számos betegklub-tapasztalat is megerősítette, ahol újra és újra visszatérő téma a helyes táplálkozás. A kiadványban a helyes étkezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók találhatók, amelyek útmutatásként szolgálnak a betegeknek.

"Fontos, hogy a kemo-, sugár- , hormon-, és célzott biológiai terápia, valamint a műtétek idején különös figyelmet fordítsunk a helyes étrendre. A megfelelő táplálkozás segít megtartani az erőnlétet, újraépíteni a kezelések és betegség következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket, továbbá fontos szerepet tölt be a mellékhatások legyőzésében, illetve a fertőzések megelőzésében, leküzdésében" - mondja a szakértő, Henter Izabella dietetikus.


Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását