2024. május 14. - Bonifác

Diana utolsó pillanatai

Diana hercegnő életének utolsó perceiről mutattak be eddig nem látott felvételeket csütörtökön a londoni felsőbíróságon.
2007. október 4. csütörtök 22:39 - Hírextra

Diana, Károly brit trónörökös akkor már elvált felesége és Dodi Fayed - akit annak idején sokan a hercegnő jövendőbelijének tartottak - 1997. augusztus 31-én halt meg Párizs egyik közúti aluljárójában, miután gépkocsijuk - amelyet lesipuskás fotósok motorokon üldöztek - nagy sebességgel egy pillérnek ütközött.

Londonban e hét elején kezdődött az a brit bírósági eljárás, amelynek célja véglegesen felderíteni az összeesküvés-elméletektől átszőtt ügy hátterét.

A csütörtöki tárgyalási napon az esküdtek a párizsi Ritz szálló biztonsági kameráinak felvételei közül láthatták azokat, amelyek Diana legutolsó lépéseit ábrázolják. A képsorokon először az látszik, amint Henri Paul - a Ritz helyettes biztonsági főnöke - megérkezik a hotelbe és átveszi a hercegnő és barátja "kimenekítésének" irányítását.

Diana és Dodi Fayed megpróbálta úgy elhagyni a szállodát, hogy távozásukat az épület előtt felsorakozott több száz fotós és érdeklődő ne vegye észre. Ezért egy hátsó, szolgálati bejárón mentek ki, bár itt is fotósok hada várta őket.

A csütörtökön bemutatott felvételeken végigkövethető Diana és Dodi útja a hátsó kijáratig - Fayed eközben többször átöleli a hercegnő derekát -, látszik, amint kilépnek a szűk utcára, és az is, amint beszállnak a rájuk váró Mercedesbe.

Ez az utolsó olyan képsor, amelyen Diana élve látható; a kocsi, amelyet Henri Paul vezetett, néhány perccel később már csak egy alig felismerhető roncs volt, benne a haldokló hercegnővel. Az ütközésben meghalt Dodi Fayed és Henri Paul is; az utasok közül csak Diana testőre maradt életben.
A londoni bírósági - hivatalosan halottkémi - eljárás célja annak kiderítése, hogy a szerencsétlenséget mi okozta. Ez ügyben már két rendőrségi vizsgálat is lezárult, egy francia és egy brit, és mindkettő azt állapította meg, hogy baleset történt, amelyben semmiféle összeesküvés vagy merénylet nem játszott szerepet.

Mohamed Fayed - Dodi apja, a párizsi Ritz szálló és a világhírű londoni luxusáruház, a Harrods tulajdonosa - szinte a baleset pillanatától fogva hangoztatja összeesküvési elméletét. A nagyvállalkozó szerint az általa vélelmezett merénylet célja annak megakadályozása lett volna, hogy egy hithű muszlimtól - vagyis az ő fiától - származó gyermek legyen Diana és Károly fiainak, a brit trón várományosainak féltestvére.

Az idősebbik Fayed - aki szerint a merénylet mögött Fülöp herceg, II. Erzsébet brit királynő férje és a brit külső elhárítás (MI6) állt - ragaszkodik ahhoz az elméletéhez, hogy a hercegnő a tragédia idején már terhes volt az ő fiától.

A most kezdődött londoni jogi eljárás során azonban a hivatalos halottkémi szerepet betöltő bíró közölte az esküdtekkel: ez az állítás valószínűleg nem állja meg a helyét, mert több egybehangzó értesülés szerint Diana fogamzásgátló tablettát szedett.

A hercegnő terhességét már a korábbi orvosszakértői vizsgálatok is kizárták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását