2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A katolikusok várják az iskolafinanszírozást

Az egyházi fenntartású iskolák állami finanszírozásának megváltozását reméli a katolikus egyház - mondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának elnöke csütörtökön az MTI-nek a Népszava szerdai cikkére reagálva.
2007. október 4. csütörtök 18:50 - Hírextra

A Népszavában Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi titkárságának vezetője szerdán úgy nyilatkozott, hogy az egyházi iskoláknak erre az évre fizetendő teljes összeg nemhogy kevesebb lesz, de nő is az előző évhez képest.

Pápai Lajos szerint az állam képviselői a médiában azt hangoztatják, hogy így is többet adnak, mint amennyi járna, amit kétségbe vonva az elmúlt évek folyamán az Alkotmánybírósághoz fordultak, valamint két békés demonstrációra is sor került.

"Amikor még megadták azt, ami a törvény szerint járna, azt is ők számolták ki, amikor kevesebb lett, akkor semmiféle megokolás nem történt erre" - állítja az állam hozzáállásáról Pápai Lajos.

A győri megyéspüspök informális úton úgy értesült, hogy amikor az állam a 2006-os önkormányzati hozzájárulás mértékét megvizsgálta, kiderült, hogy az egyházi iskolák ennek csak a 60 százalékát kapták meg. Emiatt most azt terjesztették be, hogy 2007 végén a 40 százaléknyi különbözetet kompenzálják az egyház számára.

Ebből azonban nem az következik, hogy nő az egyházi fenntartású intézmények támogatása, hanem az, hogy az állam valamilyen oknál fogva belátta, hogy eddig megrövidítette az egyházi iskolákat - tette hozzá.

Azt azonban, hogy a 2008-as költségvetésben mekkora lesz a kiegészítő támogatás mértéke, nem lehet tudni, mert a konkrét számadatok helyét kihagyták a szövegben - jegyezte meg.

A korábbi évek tapasztalatai alapján az állammal történő érdemi egyeztetésre nem sok esély marad, mert néhány éve kész tények elé állítják az egyházat - folytatta.

Ebben az esztendőben szintén komoly gondot jelentett az iskolák üzemeltetése, amit csak forrásátcsoportosítással tudtak megoldani - közölte a megyéspüspök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását