2024. április 30. - Katalin, Kitti

Új főutca épül a belvárosban

Megkezdődött a budapesti Belváros új főutcájának kialakítása csütörtökön a támogatói szerződés aláírásával és az alapkőletétellel; a beruházás több utca, tér felújításával, a környék autóforgalmának csillapításával több mint öt és milliárd forintból 2010 elejére valósulhat meg.
2009. április 23. csütörtök 14:11 - HírExtra
Az ünnepélyes alapkőletételen jelen volt Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester, Rogán Antal (Fidesz), az V. kerület polgármestere és Steiner Pál (MSZP), a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Demszky Gábor elmondta, hogy a projekt keretei között újraburkolják a Kecskeméti utcát, az Egyetem teret, a Károlyi Mihály utcát, a Petőfi Sándor utcát, a Bécsi utcát, az Erzsébet teret és a Október 6. utcát. Emellett megújítják a zöldterületet és kiszélesítik a járdát.
Az érintett utcák és terek összekapcsolásával jönne létre a főutca, amely elsősorban a gyalogos közlekedést szolgálja majd, ezért a fent említett utcákon korlátoznák az átmenő forgalmat. "A gyalogosoké és a bicikliseké lesz az elsőbbség" - tette hozzá.

Mint közölte, a cél az, hogy csillapítsák az átmenő forgalmat és ugyanakkor előnyhöz juttassák a kiskereskedőket, oly módon, hogy több parkolóhelyet biztosítanak majd számukra.

A főpolgármester szólt arról is, hogy az V. kerület projektje szerves része a több kerületet is érintő Budapest Szíve elnevezésű tervnek amelyet 2013-ig valósítanának meg. Ennek egyik része az úgynevezett hídfő projekt, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy a Váci utca felől fel lehet majd hajtani az Erzsébet hídra, ami éppen a belváros főutcájának tehermentesítését szolgálja. A Március 15. téren és környékén pedig kibővítik a zöldterületet, kialakítják a Pesti Barnabás utcai átjárót, mélygarázst építenek, és meghosszabbítják a pesti korzót.

Rogán Antal elmondta, hogy a projekt finanszírozása biztosított: pályázat útján az állam és az Európai Unió mintegy kétmilliárd forinttal támogatja a megvalósulást, a fennmaradó részt pedig a kerület állja.

A polgármester rámutatott, hogy a környék autóforgalma a teljes Belváros forgalmának mintegy nyolcvan százaléka. "Fel kell ismerni, hogy a megnövekedett forgalom változtatásokat igényel" - tette hozzá.

Steiner Pál arról beszélt, hogy a legfontosabb cél a projektek megvalósításánál a munkahelyteremtés. Előreláthatólag több száz új munkahely jöhet létre a környéken - tette hozzá.

Az V. kerületi önkormányzat korábbi közleménye szerint az építkezés ideje alatt a leendő főutca vonalán forgalomkorlátozás lesz érvényben. A munkaterületen az építkezés ideje alatt nem lehet parkolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását