2024. május 17. - Paszkál

Fejlesztések a részvényekből

A jövő évi költségvetés és a 2008-as tervek alapján dönti el a győri önkormányzat, hogy milyen fejlesztésekre fordítja a Rába-részvények értékesítéséből származó több mint kétmilliárd forintot - közölte sajtótájékoztatón Borkai Zsolt (Fidesz) polgármester
2007. október 3. szerda 15:43 - Hírextra

A város első embere hangsúlyozta: a közgyűlés frakciói között konszenzus van abban a tekintetben, hogy egyelőre nem költik el azt a bevételt, amelyhez a Rába Holding Nyrt.-ben lévő 7,2 százalékos önkormányzati részvénycsomag keddi eladásából jutottak.

Az összeget kamatokkal és egyéb tranzakciókkal tovább akarják növelni - mondta a polgármester.
Egyezség van a frakciók között, hogy ne nyúljunk hozzá - tette hozzá.

A Rába-részvények eladás ügyében is egyetértés alakult ki az önkormányzat frakciói között, ezt kívánták jelezni azzal is, hogy a sajtótájékoztatón együtt jelentek meg a frakciók vezetői.

Eredics Imre, az ellenzéki MSZP-frakció vezetője hangsúlyozta: a múlt heti rendkívüli közgyűlésen a konszenzus létrejöttének feltételéül szabták, hogy az értékesítésből származó bevételt kizárólag fejlesztésekre fordíthassa a város. Közülük kiemelte a hulladékgazdálkodási program elindítását, továbbá az útépítéseket.

Dézsi Csaba András, a közgyűlésben többségben lévő Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője a széles körű megegyezések fontosságát hangoztatta a város stratégiai kérdéseiben.

A polgármester közölte: a város 150 millió forinttal nagyobb összeghez jutott, mint amit a múlt csütörtöki rendkívüli közgyűlés alsó határként megszabott a részvénycsomag értékesítéshez. Ez az összeg egy lehetséges vevő által eredetileg kínált 2.000 forint volt részvényenként, ám két újabb ajánlat - egy részvényeként 2.050 és egy 2.100 forintos - hétfői megérkezését követően eladói aukció révén végül 2.150 forintos részvényáron kelt el a győri önkormányzat részvénycsomagja a Budapesti Értéktőzsdén.

A közel egymillió darab részvényt a KBC nevű pénzügyi befektető vette meg 2 milliárd 83 millió forintért.

A Rába-részvények értékesítéséhez először ez év tavaszán járult hozzá a győri közgyűlés, akkor azonban úgy ítélték meg, hogy érdemes kivárni, amíg az akkori 1.546 forintos részvényenkénti árfolyam nőni fog. A tavaszi közgyűlési döntés idején elfogadott minimum árhoz képest közel 600 millió forinttal járt jobban Győr városa - mondta Dézsi Csaba András.

Az értékesítést a polgármester azzal indokolta, hogy a 7,2 százalékos részvénycsomaggal érdemi befolyást nem tudott gyakorolni a cégre az önkormányzat, másrészt pedig újabb és újabb források szükségesek a fejlesztésekhez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását