2024. május 2. - Zsigmond

Egy "szépséges" karrier

A szépséggel lehet élni, s visszaélni. A szépség előtt letérdelnek. Használják és kihasználják. Azt azonban mindenki tudja, a szépség múlandó. Aki okos, gazdálkodik a természettől kapott értékkel.
2007. október 3. szerda 09:51 - Hírextra

A "szépséges" karrier Salgótarjánból indult. Cecília úgy érezte, eséllyel indulhat a Nógrád szépe versenyen. Igaz, csak harmadik lett, érzése szerint mégis ő vitte a legtöbbre. Budapestre költözött, Hajas László fodrászmester keze alatt dolgozott, ám a mester - felfigyelve munkatársa adottságaira - javasolta, hogy próbálkozzon a fotómodellséggel. Cecíliát 2005-ben rábeszélte egy ügynökség, hogy jelentkezzen az internetes szépségversenyre. Nekivágott és valamennyi versenyén közönségdíjas lett. Ez boldoggá tette, hiszen a nézők döntötték el, szépnek tartják, vagy sem.

- Szavaiból azért kihallani, hogy nem elégedett a zsűri munkájával. Sértődöttségből mondja, vagy tényként állítja, hogy a zsűri nem mindig a látvány alapján dönt?

- Azt hiszem, bizonyos szinten bundáról beszélhetünk. Nagyon kevés a tisztességes szépségverseny, talán nincs is. A zsűritag is ember, befolyásolható. Létezik az a bizonyos piros telefon. A közönségdíjaknak köszönhetően azonban mindig felfigyeltek rám. A közönségnek köszönhetem a pályám sikerét, s ezt az örömet csak az hűti le, hogy a szépségipar sem a régi már. Hét éve még nagyon jól fizették a modelleket, mára azonban a szakma felhígult. Vannak tizenéves lányok, akik ingyen is vállalják a munkát, csakhogy szerepelhessenek. Külföldön is sok tapasztalatot szereztem, a nemzetközi zsűri sem mindig reális. Viszont szívesebben dolgozok például német szakemberekkel, mint magyarokkal. Most is német ruhakatalógust készítettünk, egy héten keresztül. Élvezet volt a munka. Nem kapkodtunk, nem volt fejetlenség. Éreztem: embernek, nem pedig bábunak tekintenek! A hazai szakmabeliek sietnek, gyorsan végezzük el a munkát, jöjjön a haszon - foglalja össze eddigi tapasztalatait Bernáth Cecilia.

- A szépség adottság. A szépséggel élni tudni tehetség, a tehetséggel élni tudni művészet. Mi a véleménye ezekről a sokszor hangoztatott gondolatokról?

- Egyetértek velük. Lehet, hogy elavult, amit mondok, de a szépség belülről árad. Ismerni kell hibáinkat, de a legjobbat kell kihozni magunkból, mind külsőleg, mind belsőleg. Mutassuk meg a lelkünk szépségét is! Legyen harmóniában a lelki béke és a külső szépség.

- Ha valaki látja Bernáth Cecília arcát, milyen lelket társítson hozzá?

- Egy zárkózott emberét. Viszont ha valaki közel kerül a szívemhez, annak megnyílok. Sajnos a legtöbb ember - elsősorban a férfiakra gondolok - csak a külsőségekre figyel. Nem gondolnak arra, hogy mi zajlik a bensőmben. Ebben a szakmában nagyon nehéz a magánéletet biztosítani. A szépség múlandó. Egy-két évet adok magamnak a szépségipar területén, tehát a holnapra is gondolnom kell. Ezért is kezdtem ismét fodrászkodni.

- Mit üzenne a szépségipar pályakezdőinek?

- Vigyázzanak az ügynökségekkel, ne írjanak alá felelőtlenül szerződéseket, inkább keressenek fel egy ügyvédet! Vannak csalódások, buktatók, melyeken túl kell lépni. Ha az ember kiáll önmagáért, harcol és mindezt tisztességgel teszi, akkor elérheti célját. Vigyázni kell, mert csábít az erotikus fotózás anyagi jólétet biztosító világa. Ha valaki ide téved, lemondhat a szépségiparról. Én most, pályám vége felé jutottam el odáig, hogy művészi aktok készítésében is részt veszek. Belefér a munkámba, a jövőt nem befolyásolja.

- Mit tesz azért, hogy alakja továbbra is kifogástalan legyen? Bizonyára fegyelmezetten étkezik...

- Három-négy éve vegetáriusként élek. Viszont halat szívesen eszem, nem zavaró, s nem csábító, ha valaki mellettem sült libamájat fogyaszt. Soha sem voltam hízásra hajlamos. Szerencsére, mert a modellséghez a vékony alkat elengedhetetlen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását