2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az állam valótlant állít

Az állam valótlan állít, amikor azt mondja, hogy nem csökkenti az egyházi iskolák finanszírozására szánt összeget - jelentette ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának elnöke hétfőn a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzés
2007. október 2. kedd 06:47 - Hírextra

Pápai Lajos győri megyéspüspök állítása szerint a Győri Egyházmegyében az elmúlt tanévben 170 millió forintnyi forrás átcsoportosítására volt szükség, hogy a korábbi iskolai üzemeltetést biztosítsák.

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmiséjében hangsúlyozta: "Igazi nevelés csak világnézeti alapon lehetséges", amelyből fakadóan az egyházi iskolák jogosultak az állami támogatásra.

Veres András szombathelyi megyéspüspök hozzátette: az iskolák fenntartása az egyház egyik legnemesebb, de egyben legnehezebb feladata, mert a deficitet máshonnan kell pótolni.
Néha alapvető eszközökről kell lemondani, ennek ellenére kiváló eredményeket érnek el a katolikus pedagógusok - állapította meg.

Erdő Péter bíboros, prímás XVI. Benedek pápa KPSZTI-nek szóló áldását tolmácsolta, majd felhívta a figyelmet, hogy amit a gyermekekért tesznek az egyházi iskolák, azt magáért Krisztusért teszik.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint a szabad iskolaválasztás megtartása mellett minden megkeresztelt embernek joga van a keresztény neveléshez, amelynek a teljes emberi személyiség alakítására kell törekednie.

Az országos katolikus oktatási intézetről szólva indokoltnak tartotta a szakmai bázis fenntartását, amely az elmúlt egy évtizedben jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a katolikus oktatási intézmények ne csak számukban, hanem szakmailag is megerősödjenek.

Seregély István nyugalmazott egri érsek kijelentette: egyház nem létezik iskola nélkül. A rendszerváltás körüli időszak oktatási feladatait ijesztően soknak nevezte, amit az egyház és a KPSZTI eredményesen oldott meg.

A KPSZTI vezetője, Bajzák Erzsébet legfontosabb feladataik közül a katolikus oktatás egységes szemléletének kialakítását és folyamatos formálását emelte ki, amelynek együtt kell járnia a változásokra való nyitottsággal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását