2024. május 8. - Mihály

75 éves lenne Jimmy Hendrix példaképe

A fekete bluesgitárosok között az egyik legtechnikásabb volt a texasi Albert Collins. T-Bone Walkert, John Lee Hookert, Lightnin Hopkinst tartotta mesterének, megszámlálhatatlan követője közül kiemelkedik Jimi Hendrix, Robert Cray és Johnny Copeland.
2007. október 2. kedd 11:55 - Hírextra

Texas államban, Leonában jött világra, 1932. október 3-án (egyesek szerint 1-jén). Nagyon fiatalon kezdett zenélni, mégpedig először zongorázni, majd John Lee Hookert, Lightnin Hopkinst és másokat hallva a gitár felé fordult érdeklődése.

Már tizenévesen kis klubokban játszott, felfigyelt rá az akkor már jó nevű Clarence "Gatemouth" Brown és pártfogásába vette. Hamar felszedett annyi tudást, hogy húszéves korában megalakíthatta első saját zenekarát.

Legelső kislemeze, a Freeze című dallal 1958-ban jelent meg. A hatvanas évek első felében kisebb lemezkiadókkal próbálkozott, majd éppen negyven évvel ezelőtt Kaliforniába telepedett le. Megismerkedett Bob Hite-tal, a Medvével a Canned Heat együttes tagjával. Ő ajánlotta be a Liberty kiadóhoz, amely akkor már a jobbak közé tartozott. Később az Imperial Recordsnál és az Alligator Recordsnál is készített lemezeket.

Collins gitártudása gyorsan fejlődött, Little Richard felvette zenekarába a távozó Jimi Hendrix helyére. A hetvenes évek eleje Chicagóban, a blues fővárosában érte az egyre kitűnőbb gitárost. Itt kötött életre szóló barátságot Robert Cray-jel, szoros zenészbarátságba került Casey Jonesszal, Larry Burtonnel, Chuck Smith-szel és A. C. Reeddel - az Icebreakers együttes tagjaiként ők kisérték lemezfelvételein.

Albert Collins nagyszerű sessionzenész, igazi színpadi ember volt. Számos koncertfilmjét láthatta a magyar közönség a televízióban - többek között B.B. Kinggel, John Lee Hookerrel, Charles Musselwhite-tal és Ry Cooderrel zenélt. Bejárta a világot, fellépett többször Európában, eljutott Japánba.

Miután elsősorban a színpadon élt, s az éltette Albert Collinst, nem foglalkozott túlzottan a lemezkiadással - összesen tizenöt albuma jelent meg életében. Az egyik legsikeresebb lemeze, a Showdown volt, ezért Grammy-díjat kapott (Robert Cray és Johnny Copeland is játszott a lemezen.). Egyik legnagyobb sikerének tartják az 1972-ben megjelent Get Your Business Straight című dalát, valamint életében készült, de már halála után megjelent Live 92/93 című albumát. Az utóbbi években több mint tíz korongját jelentették meg.

A csibészes Collins, a múlt század második felének egyik legnagyobb gitáros egyénisége 1993 november 24-én halt meg tüdőrák következtében, de szinte utolsó pillanatáig nem beszélt betegségéről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását