2024. március 29. - Auguszta

Készülnek az influenzára

Hétfőn kétezer háziorvos kapcsolódik be az influenzafigyelő szolgálatba. Bár Európában még nem ütötte fel a fejét a vírus, a járvány jelentkezésének időbeni felismeréséhez már most meg kell kezdeni az adatgyűjtést - nyilatkozta a Weborvosnak dr. Szolnoki
2007. október 1. hétfő 11:24 - Hírextra
Ha idén is csak a már ismert és az oltóanyagokban is megtalálható vírustörzsek jelennek meg, akkor nem kell komoly járványra számítani. Bár Szolnoki István szerint, a felnőtteknél így is körülbelül egy-két százezer megbetegedés várható. Hozzátette, továbbra is veszélyeztetettek a fertőzésen még át nem esett kisgyermekek és vidéken élők.

Az állami kasszából finanszírozott 1,3 millió védőoltást október 22. és november 6. között folyamatosan szállítják ki az ÁNTSZ-ekhez, és onnan juttatják el azokat a háziorvosokhoz. Szolnoki István úgy véli, az lenne a legjobb, ha még novemberben valamennyi rizikócsoportba tartozó megkapná a védőoltást, és decemberben már csak a maradékot adnák be. Tavaly az oltóanyagnak 5-10 százalékát nem használták fel. Vannak orvosok, akik az idős, krónikus betegeik 60-70 százalékát, mások mindössze a 10-20 százalékát oltották be.

A tavalyi évhez hasonlóan, a házi gyermekorvos javaslatára idén is kaphatnak térítésmentesen védőoltást a 6-36 hónapos veszélyeztetett kicsik. Erre a célra 25 ezer vakcinát különítettek el, ez 12 és fél ezer gyerek menthető meg az influenzától és szövődményeitől.

A főorvos azt is elmondta, hogy az ingyenes védőoltáson kívül receptre még 3-4-féle külföldi oltóanyag kapható a patikákban. Szolnoki István azt ajánlja, hogy ha mód van rá, az egészséges felnőttek és gyermekek is oltassák be magukat. 6 hónapos kor alatt viszont egyedül csak izolációval lehet 100%-osan megóvni a csecsemőt az influenza vírustól.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását