2024. április 30. - Katalin, Kitti

Vécémúzeum

Vécémúzeumot alapított Vlagyimir Morszunov, aki magát az Összoroszországi Vécéegyesület elnökének nevezi. A tulajdonos-kurátor érdeklődését az keltette fel az ügy iránt, hogy úgy látja: az orosz vécékultúra elmaradt a világszínvonaltól, s amíg ez így lesz
2007. szeptember 30. vasárnap 16:27 - Hírextra
Morszunov tíz évvel ezelőtt kezdte a gyűjtést, és ma már csak az ismert kerti pottyantós házikókból vagy 30 áll a telkén.

A múzeumban az ősi házikók mellett láthatók a városi utcai vécékabinok és a jövő konstrukciói is, mint a hidromasszázst is kínáló bidé fűthető ülőkével és irányítópulttal. Külön teremben trónolnak egy néhai család fából készült, faragásokkal díszített, kárpitozott támlájú ülőkéi, a családfőnek járó legnagyobb mellett könyvvel és ceruzával.

A múzeum büszkesége az egykori előkelő hölgyeknek készült, világoskék ornamentumokkal díszített, hófehér női piszoár.

Morszunov megtervezte az ideális illemhelyet is: ez két lábpedállal működik, az egyik vizet ereszt a tartályba, a másik onnan a vécécsészébe. A takarékosság mellett nagy előnye, hogy nem kell hozzányúlni semmihez kézzel, és a konstruktőr reméli, hogy előbb-utóbb ilyenek lesznek majd az orosz városok utcáin.

De még összetört vécék cserepeit is gyűjti a szenvedélyes múzeumtulajdonos, némelyeket a rajtuk lévő graffiti, másokat az anyaguk - például öntöttvas - és más érdekességek miatt.
Emellett a gyűjteményben látható vagy 100 miniatűr vécémodell is.

Morszunov mindent elkövetett, hogy vonzóvá tegye fura múzeumát: a kertben játszóteret alakított ki a látogatók gyermekeinek, azoknak pedig, akiknek egyetlen nap nem elég a gyűjtemény tanulmányozására, vendégszobákat is kínál, persze csodás mellékhelyiségekkel.

A vécéügy rendezésére törekvő Morszunov furcsának tűnő igyekezetében lehet valami. A szociológusok szerint egy átlagember életéből négy évet tölt az illemhelyen. De anyagi vonatkozása is van a kérdésnek, nem is csekély: a bárhol felállítható kék házikók - amelyeket Morszunov katasztrofálisnak tart már csak járványügyi szempontból is, s ahová valóban csak sürgős esetben fanyalodik bárki - például csak Moszkvában évi 200 millió dolláros bevételt hoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását