2024. április 28. - Valéria

Sóegzotikumok

A só, amelynek értéke valaha az arannyal vetekedett, ma már filléres élelmiszernek számít. Ám ebben is bővül ma már a választék és akad luxusminőségű és -árú is a polcokon.
2007. szeptember 30. vasárnap 14:44 - Hírextra
A sónak az elmúlt évtizedekben szinte csak a káros egészségügyi hatásairól lehet olvasni, pedig az ember nem véletlenül szereti a sót: nélkülözhetetlen szerepet játszik ugyanis a sóban lévő nátrium és kálium az anyagcsere folyamatokban. Persze a sófogyasztást nem szabad túlzásba vinni.

A túlfinomított, populáris, jódozott sóból a gasztronómusok szerint eltűnnek az értékes ásványi anyagok, sokkal többet kell fogyasztani belőle, hogy érezzük a hatását.

A jó só olyan, mint a jó tisztítószer, amiből elég egy csepp is egy jókora adag edény elmosogatásához - olvasható az egyik csemegeáruház hírlevelében. A drágább sóból egy csipetnyi is elég egy adag sült megfűszerezéséhez.

Ma már egyes magyarországi ínyencboltokban kapható a Fleur de Sel, amely a tengerparti sószárítók vizének tetején csapódik ki. A Maldon arról híres, hogy kiválóan oldódó.

Az Alexander-sót a Himalájában bányásszák. Halvány rózsaszín színe miatt a konyha éke lehet, akárcsak az újból divatos sóőrlő.

A füstölt zamatú Halen Mon különlegessé varázsolja a vele előkészített fogásokat. De léteznek fokhagymás, fekete és fehér szarvasgombás sók - sőt: vaníliás ízűek is!

A sóban sütés újból divatba jött - ehhez egyszerűbb, nem ínyenc sót szoktak használni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását