2024. május 2. - Zsigmond

10 szakértő javallat a rák ellen

Mikor százával özönlenek felénk az egészséges életmódra buzdító információk, igazi kincs lehet egy olyan szakember ajánlása, aki kézzelfogható eredményeket ért el a táplálkozástudomány, illetve az életmódkutatás területén.
2010. január 1. péntek 16:22 - Nagy András
A testtömeg index számítása
A testtömeg index-számítás a következőképpen történik: a méterben kifejezett testmagasságot megszorozzuk önmagával és a kapott számmal elosztjuk a testsúlyt, pl. egy 172 cm magas, 65 kg-os férfi esetén 1,72 x 1,72 = 2,95; ezután 65:2,95 = 22, azaz éppen az ajánlott testtömeg index tartományban van. Nők, ill. férfiak esetén az ajánlott átlagos derék-körfogat 80, ill. 92 cm alatt, de ez eltérő lehet az alkattól és a sportolástól függően Férfiak számára legfeljebb 20 g alkoholt (etanol), nők számára 10 g alkoholt tartalmazó ital a megengedett mennyiség naponta (1 egység: 10 g alkohol)
Zajkás Gábor az Amerikai Rákkutató Intézet és a Rákkutató Világalapítvány csekély 500 oldalas kiadványából idéz 8+2 pontot, amely mind a daganatos betegségek megelőzésére tesz egy-egy ajánlást.

1. Törekedjünk a soványságra a normális testsúly-tartományon belül! Már gyermekként igyekezzünk odafigyelni a kilókra, s előzzük meg a testtömeg és a derék-körfogat növekedését felnőtt korban is!

2. A rendszeres testmozgás legyen része napi rutinunknak! Legyünk fizikailag aktívak, ezzel párhuzamosan pedig csökkentsük a passzív üldögélést, például a tévézést! Kezdetnek megteszi, ha naponta legalább 30 percet tempós sétával töltünk, később aztán növelhetjük az adagot.

3. Csökkentsük az energiában (kalóriában) gazdag élelmiszerek fogyasztását, mellőzzük a cukros üdítőket! Kerüljük a gyorséttermeket és hasonló kalóriapalotákat!

4. Főként növényi eredetű táplálékokat fogyasszunk! Naponta ötször együnk zöldségfélét, gyümölcsöt, lehetőleg minél nagyobb változatossággal, legalább 400 g/nap mennyiségben. Az ún. finomított, keményítőtartalmú élelmiszerekből (pl. fehér lisztből készült sütemények, kenyér és péksütemények) ritkábban és keveset fogyasszunk!

5. Csökkentsük a „vörös hús”, kerüljük a húskészítmények fogyasztását! Szomorú, de igaz: vörös húsokból legfeljebb 500 g-ot fogyaszthatnánk hetenként.

6. Csökkentsük az alkoholfogyasztást! Ha iszunk, mértékkel tegyük, férfiak számára 2, nőknek pedig 1 egység legyen a limit!

7. Csökkentsük a só-fogyasztást! Ne együnk penészes élelmiszereket! Mindannyian kapargattunk már otthon a kenyérszeletelővel félig penészes kenyeret. Na ezt felejtsük el, meg azt, hogy sóval tartósítjuk élelmiszereinket. Halál a füstölt sonkára!

Speciális ajánlások:

1. Az újszülöttek kizárólagos szoptatása ajánlott legalább fél évig!

2. A daganatos betegek számára is érvényesek a fentiek! Vagyis ha megbetegedtünk, akkor is igyekezzünk az egészségesek számára szóló táplálkozásra, testtömeg szabályozásra és testmozgásra vonatkozó ajánlások szerint élni, amennyiben ezen elvek összeegyeztethetők kezelésünkkel.

Ezzel megvolnánk, de kinek higgyünk a továbbiakban? A szakembereknek. Azoknak, akik a betegségek kockázatát csökkentő táplálkozással foglalkoznak. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársainak írásai, kiadványai, előadásai segítenek az eligazodásban, s az OÉTI honlapját is érdemes felkeresni. Zajkás úr végül az ismert mondásra hívja fel az olvasó figyelmét, vagyis: „Keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét!”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását