2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Támogatás a Feszty-körképnek

Alapítványt hoznak létre a megyei önkormányzatok a Feszty-körkép megmentésére és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fejlesztésére - jelentette be Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szombaton Ópusztaszeren.
2007. szeptember 29. szombat 18:48 - Hírextra

Mind a tizenkilenc megye támogatta, hogy a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége alapítványt hozzon létre a Feszty-körkép megmentésére és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fejlesztésére - mondta a politikus a Magyarországi Megyék V. Országos Találkozóján tartott sajtótájékoztatón.

Felhívást intézünk minden megye, megyei jogú város és más település, szervezet és magánszemély irányába, hogy támogassák ezt az alapítványt - közölte a közgyűlési elnök.

Az alapítvány célja lesz a körkép azonnali széleskörű összefogást igénylő megmentésén túl, hogy az emlékparkot a magyarság elfogadott nemzeti találkozóhelyévé fejlessze - fogalmazott Magyar Anna.
A honfoglalást megörökítő körkép, amely A magyarok bejövetele címet viseli Feszty Árpád festőművész vezetésével neves alkotók - köztük Medgyánszky László - közreműködésével készült, 1894-ben láthatta először a közönség. A második világháború során megrongálódott, helyreállítása - melyet egy lengyel restaurátorcsoport végzett - 1991-ben kezdődött el. 1995-tól az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fő attrakciója.

Horváth Gábor, a park igazgatója május végén jelentette be, hogy a Feszty-körkép épülete felújításra szorul, a tetőzet nagyon rossz állapotban van, s egy vihar bármelyik pillanatban tönkreteheti. A tetőszerkezet felújítása 200 millió forintba kerülne, az ehhez szükséges forrásokat az intézmény azonban nem tudja önmaga előteremteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását