2024. május 2. - Zsigmond

MDF választmányi határozat a Benes-dekrétumokról

Az MDF választmánya határozatban szólítja fel a kormányt és a parlamenti pártokat, hogy tegyenek meg mindent a Benes-dekrétumok szlovákiai megerősítésének érvénytelenítéséért - jelentette be Katona Kálmán, a párt országos választmányának elnöke szombaton,
2007. szeptember 29. szombat 19:01 - Hírextra

"Választmányunk felkéri a frakciót, hogy keresse meg a többi pártot és tegyenek meg mindent azért, hogy ez a szégyenletes határozat, amelyet a szlovák parlament hozott, visszavonásra kerüljön" - mondta Katona Kálmán sajtótájékoztatóján.

Az MDF országos választmánya arra kéri a magyar európai parlamenti képviselőket, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy az EP nyilvánítsa ki: nem ért egyet a szlovák döntéssel.

A párt szombati választmányi ülésen szó volt a klímaváltozásról és a víziküzművek privatizációja elleni fellépésről is - tette hozzá Katona Kálmán.

A szlovák parlament múlt héten határozatban szentesítette a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét. Az indítványt a kormányhoz tartozó nacionalista erő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt terjesztette elő.

Ján Slota pártja a szlovák parlamenti pártok erőteljes támogatásával, a Magyar Koalíció Pártja törekvéseinek ellenében érte el a dekrétumok érinthetetlenségének törvényesített védelmét.

A szlovák döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti pártok is tiltakoztak. A magyar európai parlamenti képviselők közös fellépést terveznek, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyarországi képviselői pedig pénteken egyeztettek arról, hogy a testület elé vigyék az ügyet annak jövő hétfői ülésén.

A második világháború után született dekrétumok alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették, csehországi kényszermunkára hurcolták el őket a kollektív bűnösség elve alapján, amely elv az Európai Unió számára deklaráltan elfogadhatatlan.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását