2024. május 13. - Szervác, Imola

A halál sem tartja vissza a tüntetőket

A burmai katonaság az ország két legnagyobb városban figyelmeztető lövésekkel és gumibotokkal próbálta feloszlatni pénteken a demonstráló tömegeket, és szüneteltetik az internetszolgáltatást a információáramlás megakadályozására.
2007. szeptember 29. szombat 08:27 - Hírextra
Gordon Brown brit miniszterelnök szerint jóval több ember hallhatott meg a napok óta tartó tüntetések alatt, mint amennyiről a beszámolók szólnak. Brown megismételte a Fehér Ház követelését, amiben arra szólították fel a katonai vezetést, hogy az országba tartó ENSZ-követet engedjék találkozni a Nobel-díjas ellenzéki vezetővel, Aung San Suu Kyi-vel. A brit kormányfő felszólította az Európai Uniót, hogy amilyen gyorsan csak lehet, egyezzenek meg a Burma elleni gazdasági szankciókról.

Az orosz külügyminisztérium közleményében sürgős lépések megtételét szorgalmazta, hogy megakadályozzák a Burmában tapasztalható feszültség kiterjedését. Szerdán a minisztérium még belügyként jellemezte a burmai tüntetéseket, ami nem jelent veszélyt a térség stabilitására. Vlagyimir Putyin pénteken úgy nyilatkozott, hogy korai még az esetleges szankciókról beszélni a burmai junta ellen.

A burmai katonai vezetés pénteken elvágta a fő internet vonalat az országban, hogy így akadályozza meg a tüntetéseket bemutató képek, videofelvételek és beszámolók nyilvánosságra hozását. Az országba évek óta nem engednek be külföldi újságírókat, és az internetnek nagy szerepe van abban, hogy a világ közvéleménye felfigyelt a mostani tüntetésekre. Az információ szabad áramlását erősen akadályozó junta szerint pénteken alig tucatnyian tüntettek az országban négy helyen.

Több mint egy hete több tízezren tüntetnek a katonai rezsim ellen az ázsiai országban. Szerdán és csütörtökön a katonák - hivatalos közlés szerint - 13 embert megöltek és legalább százat letartóztattak. A burmai ausztrál nagykövet arról számolt be, hogy szemtanúk szerint a halálos áldozatok valós száma ennek többszöröse.

A vérontás nemzetközi felháborodást váltott ki. A burmai juntát korábban több vezető politikus figyelmeztette, hogy felelnie kell azért, ha erőszakosan lép föl a békés tüntetők ellen.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását