2024. május 17. - Paszkál

Szakdolgozók és a vizitdíj

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) júniusi felmérése szerint a járóbetegszakellátóknál az esetek 86 százalékában továbbra is személyzet végzi a vizitdíj beszedését. Az ezzel foglalkozó munkatársak 60 százaléka ápoló vagy egészségügyi szakdo
2007. szeptember 28. péntek 14:53 - Hírextra
A MESZ felmérésében résztvevő 129 járóbeteg intézetnél az esetek kevesebb mint egyötödében használnak a betegek vizitdíj automatát és még alacsonyabb arányban vizitdíj bérletet. Az előzetes feltételezésekkel ellentétben a készpénzes, nyugtás megoldás leginkább a nagy forgalmú, napi 500-nál több beteget fogadó járóbetegintézetekre jellemző.

A vizitdíjjal kapcsolatos feladatokkal átlagosan 9 fő foglalkozik egy rendelőintézetben, a munkatársak az esetek 79 százalékában a már meglévő létszámból kerülnek ki, és csak az intézmények 14%-a számolt be létszámfejlesztésről.

A felmérés szerint a vizitdíj beszedése az esetek többségében betegenként 5 percet vagy annál is többet vesznek el a rendelési időből. Mindösszesen a szakrendelők 6 százaléka mondta azt, hogy az adminisztráció miatt betegenként csak 1 percet veszít a rendelési idejéből.

A járóbetek szakrendelők adatai szerint összességében átlagosan csak 12 százalékkal csökkent a betegforgalom, de az intézetek több mint egyharmada egyáltalán nem tapasztalt visszaesését. Úgy tűnik tehát, hogy a vizitdíj bevezetése nem volt igazi visszatartó erő az indokolatlan orvos-beteg találkozások megszüntetésére.

A MESZK úgy véli, hogy a vizitdíjjal kapcsolatos teendők elsősorban ismét a szakdolgozóknak, ápolóknak jelentenek olyan újabb feladatot, ami a szakmai munkától és a betegektől veszi el az időt.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását