2024. április 19. - Emma

Összehangolt akció tehergépjárművek ellen

Háromnapos, összehangolt akció indult csütörtökön a rossz műszaki állapotú, fokozott baleseti veszélyt jelentő tehergépjárművek forgalomból való kiszűrése érdekében; az ország több helyszínén mobil mérőállomások segítségével ellenőrzik a járműveket - jele
2008. január 10. csütörtök 13:16 - Hírextra

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Vám- és Pénzügyőrség csütörtökön Győr-Moson-Sopron, Somogy, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében ellenőrzi a járműveket. Az ellenőrzés kiterjed a műszaki állapot felmérésére, a járművezetők vezetési és pihenőidejének betartatására, valamint a szállított áruk papírjainak vizsgálatára is.

Samu István, az ORFK rendészeti főigazgatója arról szólt: a kormány célja, hogy 2010-ig 30 százalékkal csökkenjen a közúti közlekedésben életüket vesztő emberek száma. Ezzel Magyarország lépést tesz azon uniós célkitűzés felé, amely azt szeretné elérni, hogy 50 százalékkal csökkenjen a halálos balesetek száma.

Közölte, a mostani akció nyilvános meghirdetése, és a helyszínek megnevezése is inkább a balesetmegelőzés, mint a szankcionálás kategóriájába tartozik. Hozzátette: természetesen az ellenőrzések során büntetnek is, ha szabálytalanságot tapasztalnak.

Lovas Károly Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság területi főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a csütörtök reggel óta tartó ellenőrzések során legtöbbször fékproblémákat tapasztaltak a teherautókon, illetve többször előfordult a sofőrök "túlvezetése" is.

Mint mondta, általában 10-15 százalékkal több ideig vezetik a megengedettnél a sofőrök a járműjüket. Sajnálatos, hogy korábban hozzászoktak az árufuvarozók: egy lendülettel átvezetnek Magyarországon.

Az ellenőrzött sofőrök hatvan százalékánál találtak kisebb-nagyobb szabálysértéseket: például nem kapcsolták be a biztonsági övüket, nem működött járművük világítása, vagy kopott volt a jármű gumija.

A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság 2007-ben 19.352 járművet ellenőrzött az országos összehangolt akciók során. Megvizsgáltak 45.147 tachográf berendezést, amelyek 7 százaléka tartalmazott szabálytalanságot. A szabálytalanul közlekedő járművek száma átlagosan hat százalék volt.

Az akció január 14-én Vas, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében, január 17-én pedig Zala, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megyében folytatódik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását