2024. május 16. - Mózes, Botond

Kétmillió forintos könyv

Csaknem százszázalékos árverést bonyolított csütörtökön este az Antiquarium Hungaricum. Az aukcióra vitt 246 tételből mindössze 3 nem kelt el, s átlagosan háromszorosára futottak fel az árak.
2007. szeptember 28. péntek 18:51 - Hírextra
Igazi rekordot - 1,7 millió forintos leütést - ért el Gvadányi: Aprekaszionja, az a kisméretű füzet, amelynek szerzőjeként G.G.G jelzés szerepel, de a "megfejtést" egy kézzel írott bejegyzés adja.
Az egymilliós álomhatár felett hatszor koppant a kalapács. 1,3 millió forintért vittek el egy másik Gvadányi-könyvet, az 1787-es első kiadású, Pöstényi förödés című, mulatságos történeteket tartalmazó verseskötetet. Ugyanennyit ért el az első kiadású Petőfi: Szerelem gyöngyei versgyűjtemény.

A Petőfi-kötetek népszerűségét jelzi, hogy három első kiadású kiadvány egymillió forint felett kelt el, míg két másik verseskötet elérte, illetve meghaladta a félmillió forintos leütési árat. Az első kiadású János vitézért megadták az 1,2 milliót, s a nagyon ritka, mert igen alacsony példányszámban kiadott Cipruslombok Etelek sírjáról is 1,1 millió forintot ért meg valakinek. Petőfi komikus eposzának, A helység kalapácsának az árát 600 ezer forintra, s az 1845-ös datálású Versek gyűjteményt 500 ezerre verték fel.

Egy dedikált példány (amelyhez mellékelték Gulácsy Lajos színezett, eredeti rézkarcú Önarcképét) Keleti Arthurtól, A kámzsás festő strófái című kötet Gulácsy Lajos rajzaival, elérte a 900 ezer forintot.
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde színjátékát Székesfehérváron 1831-ben mindössze 500 példányban adták ki, miután a cenzúra Pesten nem engedélyezte a megjelenését. Ezért a könyvészeti unikumért egymillió forintot fizetett a szerencsés gyűjtő.

Százötven éve nem szerepelt aukción az Ezer egy éjszaka kis példányszámban, 1829 és 1835 között megjelent, első teljes magyar fordítása. Most a 18-kötetes könyvfolyamért, amelynek 11 kötetét Vörösmarty jegyzi fordítóként, megadták a 480 ezer forintot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását