2024. május 4. - Mónika, Flórián

A jövő hét a rekordmagas benzinárról szól?

A benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárait, valamint a forint gyengülését figyelembe véve ismét emelkednie kellene az üzemanyagáraknak a jövő héten, akár bruttó 5-8 forinttal is - állítják piaci elemzők.
2010. december 5. vasárnap 12:47 - HírExtra
Kedvezőtlen helyzet

Az üzemanyagok és a kőolaj jegyzésárai, valamint a forint árfolyama, azaz a magyar gazdaság iránti nemzetközi bizalom ugyanis kedvezőtlenül alakult az elmúlt héten a magyar autósok szempontjából. A benzin jegyzésára egy hét alatt tonnánként, azaz ezer literenként 44 dollárral drágult, s meghaladta 807 dollárt.

A gázolajé 24 dollárt emelkedett, s kis híján elérte a 760 dollárt. Eközben a forint a dollárral szemben 9 forinttal gyengült, s a hét végén egy amerikai dollár már több mint 214 forintot ért.

Újabb rossz hír az is, hogy a Brent kőolaj hordónkénti jegyzésára több mint 3 dollárral 88 dollár közelébe nőtt.

A tőzsdén is látszik


A tőzsdei jegyzésárak emelkedését az európai kereslet bővülése, valamint az amerikai makrogazdasági adatok pozitív alakulása is befolyásolta a múlt héten. A forint árfolyamát meghatározta az is, hogy a nemzetközi piacok bizalma gyengült a magyar gazdaság alakulását illetően.

A múlt héten bruttó 5-5 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.

Az emeléssel a benzin ára újra a csúcsra, 345-346 forintra emelkedett, a gázolajé pedig 335 forintra nőtt.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

wj
2010. december 5. 15:55
Sajnos ezt most egyáltalán nem értem. Sőt, az üzemanyag árának folyamatos emelkedését sem. Már több éve etetik ezekkel a dumákkal a népet, hogy az ilyen meg olyan piaci viszonyok miatt kell ismét bruttó 5-6-7-8 Ft-al emelni az üzemanyagok árát. De ez akkor is így van, ha a Ft a dollárhoz vagy az euróhoz képest stagnál, növekszik vagy éppen csökken. Ezek az infók általában 1-2 mondatban az összes hírportálon megjelennek, az emberek morognak egy sort, s közben szomorúan tudomásul veszik, hogy már megint drágulni fog a benzin. De ha készülne egy közvélemény kutatás, melyben azt firtatnák, hogy tudjuk-e, mitől emelkedik folyamatosan a benzin, az emberek legalább 90%-nak halvány lila gőze sem lenne. Szerintetek ez mitől van?! Szerintem ez egy egyszerű és tudatos manipuláció, ami nagyon egyszerű piaci törvények szerint működik. Ha drágulás van - főleg karácsony vagy akármilyen nagy ünnep előtt -, az Ft-okban mérhető profitot jelent. Az is érdekes tendencia, hogy nyáron pár Ft-al mindig magasabb az üzemanyagok ára, mint télen, hiszen jó időben sokkal többen használják az autót. Okokat mindig ki lehet, s ki tudnak találni, hogy most ezért vagy azért szükséges drágítani. De jó lenne már ez ellen is egy nagyot tiltakozni! De sajnos egy fecske nem csinál nyarat. Ehhez több kell...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását