2024. május 2. - Zsigmond

Sólyom díjakat osztogatott

Sólyom László köztársasági elnök állami kitüntetéseket adott át csütörtökön a Sándor-palotában azoknak, akik augusztus 20-án nem tudták átvenni a díjakat.
2007. szeptember 27. csütörtök 17:51 - Hírextra

"Számomra mindig öröm kitüntetéseket adományozni" - mondta Sólyom László a kitüntetettekhez intézve szavait. Mint kiemelte, ezeket a kitüntetéseket a miniszterelnök előterjesztésére adományozza, "Ő az aki dönt, az én szerepem az, hogy erre rányomjam azt a pecsétet, hogy ezt az egész ország adja át önöknek".

Hangsúlyozta azt is, köztársasági elnökként úgy akarja a nemzet egységét kifejezni, hogy a ország sokféleségét nem keveri egy szürke, átlagos színné. Hozzátette: a kitüntetettek is úgy képviselik az országot, ahogy az ország magát látni szeretné, amikor azt mondja, hogy Magyarország a nagy íróknak, a nagy művészeknek, a nagy tudósoknak, a nagy jogászoknak az országa.

A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta Sárközy Tamásnak, az állam- és jogtudomány doktorának, Állami-díjasnak, egyetemi tanárnak. A méltatás szerint az európai és gazdasági jogi képzés korszerűsítésében, a társasági és cégtörvények kidolgozásában végzett munkássága, a gazdaságirányítási jog terén végzett kutatói, valamint széleskörű szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést.

Ugyanezt a kitüntetést kapta Harmathy Attila volt alkotmánybíró, a magyar alkotmányos rend védelme érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Négyen, akik augusztus 20-án szintén nem tudták átvenni a díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesültek. Losonczi Ágnes, a szociológiai tudomány doktora, az MTA Szociológiai Kutatóintézet alapító tagja, az életmód-, egészségszociológia területén végzett kutatásai, a tudományos képzésben, utánpótlásban való aktív részvétele, a hazai szakmai tudományos közéleti tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

Nádas Péter Kossuth-díjas író nemzetközileg is nagyra becsült irodalmi munkássága elismeréseként, Szabó Miklós, az MTA rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Régészettudományi Intézet egyetemi tanára nemzetközileg is elismert tudományos munkássága, oktatói és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként, míg Székely Éva, a Nemzet Sportolója, olimpiai és világbajnok úszó, mesteredző, példaértékű sportolói és edzői életpályája elismeréseként kapta a kitüntetést.

Szabó Miklós helyett fia, Székely Éva helyett pedig lánya vette át a kitüntetést.

A kitüntetések átadásán jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Mandur László, az Országgyűlés alelnöke is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását