2024. április 28. - Valéria

Arccal a kortárs művészet és a design felé

Az Iparművészeti Múzeum modern arculatának kialakítását, a kortárs iparművészet, a design, a kreatív ágazatok bemutatását, egy 21. századi intézmény létrehozását nevezte legfontosabb céljának az intézmény közelmúltban kinevezett főigazgatója, Renner Zsuzs
2007. december 3. hétfő 18:45 - Hírextra

Az új főigazgató, aki december 1-jén foglalta el posztját, szakmai koncepcióját ismertetve kiemelte: a gyűjtemények történeti anyaga mellett a kortárs - magyar, európai és Európán kívüli - iparművészet és design, valamint az ázsiai kultúrák művészetének bemutatása kapna helyet a múzeumban.

Renner Zsuzsanna igazi kihívásnak nevezte, hogy miként tudja a mai kor igényeinek megfelelően bemutatni a múzeum rejtett értékeit.

A célok között említette, hogy a múzeum prezentációs, gyűjtő és kutató helyévé váljon a kortárs iparművészetnek és formatervezésnek. Mindemellett továbbra is a múzeum feladatának nevezte nagy értékű történeti tárgyi anyagának megőrzését, fejlesztését, kutatását és bemutatását.

Beszélt arról is, hogy a szélesebb közönség elérése érdekében megerősítené a múzeumpedagógiát, a marketinget és az informatikai területeket. Fontos célkitűzésnek nevezte, hogy az intézmény a jövőben kompetencia- és tudásközponttá váljon, közreműködjön a felsőoktatásban.
A főigazgató beszélt arról is, hogy a jövőben az intézmény gyűjteményeit, kiállításait nemcsak a múzeum épületében mutatnák be, hanem a vidéki múzeumokban is.

Kiemelte: tervei szerint az intézmény a jelenleginél határozottabban beemeli majd stratégiájába fiókmúzeumainak működtetését. A Nagytétényi Kastélymúzeum és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum önálló arculattal, de egymáshoz szorosan kapcsolódva működik együtt a jövőben - tette hozzá.

Mindezen célok megvalósítása érdekében a főigazgató fontosnak nevezte a stratégiai tervezést. Mint mondta, olyan strukturális átalakítást hajtana végre az intézményben, amelynek eredményeként a jelenlegi piramis rendszer helyett horizontális struktúrák alakulnának ki. Ennek jegyében szakmai döntés-előkészítő fórumokat hoz majd létre, amelyben a kollégák nagy része részt vehet.

"Azt szeretném, ha az Iparművészeti Múzeum felsorakozhatna a legjobban működő múzeumok közé" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szponzori kör kialakítása létfeltétele lesz a múzeum működésének.
Kérdésekre válaszolva elmondta: a rekonstrukció pillanatnyilag - ebben az uniós pályázati periódusban - lekerült a napirendről, a tervek szerint annak szakmai előkészítését jövőre kezdik majd meg.

Mint azt Renner Zsuzsanna az MTI érdeklődésére elmondta, Értékmentő szenvedély címmel a jövő év elején magángyűjtők kincseit bemutató kiállítás nyílik a múzeumban, egy száz évvel ezelőtti tárlat emlékét idézve. A jövő év egyik legfontosabb rendezvényeként a Reneszánsz év programsorozatához kapcsolódó, Beatrix hozománya című tárlatot említette, amely az itáliai majolikaművészetből ad ízelítőt március végétől. Az év második felében kortárs művészeti kiállítások várhatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását