2024. május 20. - Bernát, Felícia

Alexandria ujjászületése

Alexandria, az egyiptomi tengerparti nagyváros, ahol Kleopátra szerelmi kalandjait folytatta Julius Caesarral és Marcus Antonius-szal, megpróbálja visszaszerezni a régi dicsőségét - mint az európai és az arab elit turista célpontja.
2007. szeptember 27. csütörtök 09:35 - Hírextra

Az idén nyáron új luxushotel nyílt meg annak az egykori grandiózus létesítménynek a helyén, ahol osztrák főhercegek és egyiptomi alkirály kedivék Gyűltek össze egy évszázaddal ezelőtt bécsi süteményevésre vagy teniszpartira. Tavaly ugyanott egy sokszintes bevásárló központot avattak olyan márkákkal mint a Guess és a LaSenza, és a nagyváros új nemzetközi repülőteret épít a turisták igényeinek kielégítésére.

Miközben az egyiptomi gazdaságban a GDP növekedése már a harmadik egymást követő évben meghaladja az 5 százalékot, az olaj okozta fellendülés az Öböl-menti országokból egyre több turistát hoz és az európaiak is jönnek, így a nagyváros máris bizonyos sikert mondhat magáénak.

"Alexandriát nagyon elhanyagolták az elmúlt évtizedekben, de még mindig nagy a nosztalgia a régi idők után" - állapította meg a Reuters hírügynökség munkatársának Stephan Killinger, az új Four Seasons San Stefano hotel igazgatója. A szállodának, amely a híres elődjének a modellje szerint a Földközi-tengerre néz, júliusi megnyitása óta minden szobáját kiadták - mondta Killinger.

Megpróbáljuk újjáéleszteni az eredeti San Stefano érzését az új 118 szobás hotelben, ahol most kikötőt építenek az Európából tengeren érkező vendégek számára - tette hozzá az igazgató.

A San Stefano bevásárlóközpont rövid sétaútra van a nagyváros tengerpartjától, hemzseg az egyiptomi vásárlóktól és az Öböl-menti országokból érkezett turistáktól. "A forgalmunk körülbelül 25 százalékkal emelkedett az idén az alexandriai és az északi tengerparti beruházásoknak köszönhetően" - hangsúlyozta Tamer Hashem, a Diamond House SAE, a bevásárló központ számos ékszerüzlete egyikének vezetője.

A Nagy Sándor által alapított város egykor a világ tudásközpontja volt. A kikötőbe érkező hajókat átkutatták kéziratok után, hogy hozzájáruljanak a nagyváros 500 ezer pergamentekercset őrző könyvtárához. A tűz és földrengések, valamint a háborúk elpusztították az egykori várost, amelynek nagy része most a tenger alatt van.

Alexandriát a XIX. században újjáélesztették és a XX. század elején mint európai stílusú metropoliszt építették fel, tengerre néző villákkal és palotákkal. A fedezetet Egyiptom gyapotkereskedelmének profitja biztosította. A San Stefano hotel kaszinója az egyik legjellegzetesebb épület volt, amelyet a francia tengerpart üdülőinek stílusában építettek.

A nagyváros az elmúlt évtizedben dollármilliókat költött infrastruktúrájának helyreállítására. Bár mindig is vonzotta az egyiptomiakat nyári üdülésre, mégis csak egy kis töredékét jelenti Egyiptom bővülő külföldi turistapiacának. "Hét-nyolc évvel ezelőtt egy séta még omladozó épületek között vezetett a tengerpartra" -, emlékezett Fathi Nour, az Egyiptomi Hotelszövetség elnöke.

Az új nemzetközi repülőtér évente 1, 5 millió utas fogadására lesz alkalmas napi 30 járattal, ha 2009-ben befejeződik az építése. A nagyváros most mintegy félmillió utast fogad évente és egy régi katonai támaszpontra érkeznek a nemzetközi repülőjáratok. Egyre több járat jön ide az Öböl térségéből, Európából, sőt még Ázsiából is .

Alexandria valóban újjászületőben van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását