2024. április 19. - Emma

Jön a Látás Világnapja

Október 11-én tartják a Látás Világnapját. Nyolc éve minden október második csütörtökén ingyenes szűrésre és lakossági fórumra várják az érdeklődőket Budapesten, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján - mondta el a rendezvény sajtótájékoztatóján Német
2007. szeptember 27. csütörtök 15:39 - Hírextra
Az Egészségügyi Világszervezet egy 20 éves programot indított 2000-ben. Akkor 50 millió vak élt a Földön, de ez a szám 2020-ra elérheti a 75 milliót is - a számot a szakemberek 25 millióra akarják csökkenteni. Idehaza 8 éve tartották az első Látás Világnapját - mondta el Németh János egyetemi tanár. Évente 6 ezren veszítik el a látásukat Magyarországon, miközben a vakság nagyrészt megelőzhető - tette hozzá. A szakember elmondta, hogy egy időskori betegség (maculadegeneráció) a vakság leggyakoribb oka idehaza. De a cukorbetegség és a zöldhályog miatt is sokan veszítik el látásukat.

Süveges Ildikó egyetemi tanár a cukorbetegség veszélyeiről beszélt. Az emberek 5 százaléka szenved ettől a kórtól az adatok szerint, de körülbelül ugyanennyien vannak, akik még nem tudnak betegségükről. A cukorbetegség okozta vakság 90-95 százalékban elkerülhető egészséges táplálkozással és rendszeres szűréssel. Sokaknál azonban csak akkor derül ki, hogy baj van, amikor már évek óta betegek. Lézerrel vagy műtéttel lehet ugyan segíteni, de a legfontosabb a megelőzés lenne, amelyben a családorvos is sokat segíthet- tette hozzá.

Ha a kisbabáknál bármilyen szemészeti rendellenességet - például kancsalságot - tapasztal a szülő, azonnal orvoshoz kell fordulni - mondta el Sényi Katalin, a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságának elnöke. Sokszor ugyanis maradandó következménye lehet egy nem elég komolyan vett eltérésnek. A nyolc hónaposnál kisebbeknél javasolják az érzékszervi szűrést, az óvoda előtt 2-2,5 éves korban mindenképpen ajánlott egy vizsgálat, majd 5 éves kor körül, később pedig az iskolában tartanak szűréseket - fogalmazott az egyetemi adjunktus.

Október 11-én, a Látás Világnapján délután három órakor Rehabilitáció a szemészetben címmel kiállítással várják az érdeklődőket a Szemészeti Klinikán. Szűréseket is tartanak, öt órától lakossági fórum kezdődik, előadások is lesznek. Hat órától pedig kerekasztal beszélgetés indul szakemberekkel.

A betegség kialakulásának okairól, a lehetséges kezelési módokról bővebben lehet olvasni a szemklinika.hu internetes oldalon, ahol egész októberben működik majd egy interaktív rész is, ahol szakemberek kérdésekre is válaszolnak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását