2024. május 3. - Tímea, Irma

Cinkelt termeszek

Ha igazán kopásálló szerszámot akar gyártani, az ember króm-vanádium-acél-ötvözetet alkalmaz. Egyes termeszek is kemény fémekkel erősítik meg fogószerű rágószerveiket, így különösebb nehézség nélkül bontanak szét pajtákat vagy akár házakat is.
2008. január 21. hétfő 10:11 - Hírextra

Bronwen Cribb, a brisbane-i Queensland Egyetem kutatója hat termeszfaj úgynevezett mandibuláját vizsgálta meg, hogy van-e bennük valamilyen fém. Tanulmányát a "Naturwissenschaften" című szaklapban jelentette meg.

A fő vizsgálati alany a száraz fákban élő ausztrál Cryptotermes primus faj volt. E faj mandibulájának belső felén cinket sikerült kimutatni, míg a többi faj mangánt halmozott fel a rágószervében, ami viszont nem volt hatással a rágók keménységére - a "cinkelt" mandibulák viszont akár 20 százalékkal is keményebbnek bizonyultak.

A Cryptotermes primus különösen Ausztrália keleti partján gyakori kártevő. A kis rovar házaktól kezdve a villanypóznákon, padlókon át a kerítésoszlopokig temérdek faszerkezetet rág meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását