2024. május 19. - Ivó, Milán

Bajnai szigorítana

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter (ÖTM) szigorítani kívánja a kistérségi hálózatok rendszerét, így etikai kódex aláírásának kötelezettségét tervezi bevezetni, amelyben a múltra és a jövőre is vállalásokat tennének a hálózat tagja
2007. szeptember 27. csütörtök 16:03 - Hírextra

A miniszter csütörtökön Budapesten újságíróknak elmondta: célja, hogy etikai alapon is el lehessen távolítani a rendszerből azt, aki a kódexet megszegi.

A tervek között szerepel egy olyan internetes oldal beindítása is, ahol bárki bejelentést tehet bármilyen uniós pénzt illető szabálytalansággal kapcsolatban. Ezeket - a tervek szerint - mind ki fogják vizsgálni - mondta a miniszter. Ezen túl olyan összeférhetetlenségi törvény előkészítése folyik, amely példátlanul szigorú lesz - tette hozzá.

A HírTv szerda este rejtett kamerával készült felvételeket mutatott be és további felvételeket ígért. Ezeken a televízió közlése szerint a 2005-ben készült képsorokon Weiszenberger László volt kiskunhalasi kistérségi megbízott az "uniós pályázatok lefölözésének módszerét" ismertette egy helyi vállalkozóval.

"Mindenkinek, aki ilyenen töri a fejét, lopáson, korrupción, befolyással való üzérkedésen, azt üzenem, el fogjuk kapni, utol fogjuk érni, föl fogjuk jelenteni" - mondta Bajnai Gordon.
Szavai szerint a felvételen látható ember egy korábban már megszüntetett kistérségi hálózat helyi munkatársa. A miniszter azt kérte a kollégáitól, hogy haladéktalanul függesszék fel az illető munkaviszonyát. Bajnai Gordon hozzátette: "úgy tudom, hogy a rendőrség már vizsgálódik az ügyben".

A miniszter elmondta: a kistérségi hálózatoknak nincs döntéshozó jogkörük. Dolguk, hogy segítsék a helyi fejlesztéseket, a kistérségek megszerveződését.

Hozzátette: "azt a hálózatot, amelyhez ez az úr tartozott, a Miniszterelnöki Hivatal egyik államtitkársága felügyelte, azóta ezt a rendszert átszervezték". A miniszter tudomása szerint Nagy Sándor felügyelte akkor ezt a területet.

Mint elmondta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hasonló hálózatával kapcsolatban a miniszter korábban elrendelte, hogy "bármely párt képviselője nem lehet tagja a hálózatnak, mert összekeveredhetnek az érdekek. Most is érdemes megvizsgálni ezt a lehetőséget".
Korábban négy hálózat működött, "az a hálózat, amelyhez ez az úr tartozott, már megszűnt". Ezenkívül működik egy az ÖTM felügyelete, egy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, egy pedig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alatt.

A miniszter hozzátette: ezek összevonásán, ésszerűsítésén a közelmúltban kezdtek el dolgozni.
"Nem vagyok naiv, tudom, hogy ez a rengeteg pénz, ez mindenkinek vonzó lehet. Nagyon sok rossz szándékú embernek is vonzó lehet. Azt szeretném nekik üzenni, hogy előbb-utóbb mindenki lebukik és bíróság elé fog kerülni függetlenül pártállástól" - mondta Bajnai Gordon.

"Azt gondolom, hogy az nem igaz, hogy a pénz nagy részét ellopják" - reagált Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korábbi kijelentésére. Az ország hitét veszi el ez a kijelentés - tette hozzá.

"Az nagyon nagy veszély, hogy ilyen pitiáner ügyek miatt, ilyen kisstílű ügyek miatt (...) az ország hitét elvevő nyilatkozatokat alátámasztják emberek. Éppen ezért kell a lehető leghatározottabban fellépnünk minden ilyennel szemben és azonnal a legszigorúbb eszközökhöz nyúlnunk" - fogalmazott a miniszter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását